joi, 24 decembrie 2009

Urari de sarbatori

Pe aceasta cale, tin sa urez vizitatorilor blogului, un Craciun Fericit si La multi ani pentru 2010!

Cu stima,

Ovidiu Neagoe

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Pentru cei ce vor alege

Nu-mi propun, ca pe ultima suta de metri, sa va spun cu cine sa votati. Stiu ca ati ales deja.V-ati decis cui ii veti acorda votul. Probabil, unii dintre voi s-au hotarat ca sa nu se prezinte la vot. Motive de absenta sunt destule, dar ca sa-mi citez unul dintre profesorii de la master, "cata vreme nu alegi, n-ai prea multe motive sa te plangi".
Cert este ca ziua de maine, 6 decembrie 2009, este una in care speram sa aflam multe raspunsuri la intrebarile pe care le avem, fiecare dintre noi pentru urmatorii cinci ani. Un prim raspuns, si poate cel mai important, il stim chiar noi, iar aceasta este optiunea pentru unul dintre cei doi candidati ramasi in competitie. Celelalte lucruri, probabil, le vom afla in urmatoarea perioada de timp. Stiu ca sunt destule motive pentru a fi pesimist si rezervat in sperantele asupra prezentului si viitorului, dar trag nadejde ca cei ce cititi blogul acesta, o sa fiti constienti de importanta votului si directia pe care o va urma optiunea voastra.
Salut

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

De campanie (dupa turul 1)

Cateva scurte concluzii:

Pentru ca au ramas in competitia pentru alegerile prezidentiale din 2009, T.Basescu si M.Geoana, nu pot spune decat ca suntem pusi in situatia de alege raul cel mai mic, iar acela nu este actualul presedinte in functie. Cert pare ca trebuie sa incercam. Am incercat cinci ani de zile cu T.Basescu, iar acum n-avem prea multe scuze, ca sa nu incercam un alt tip de presedinte.

Rezultatul de 20,2% obtinut de catre C.Antonescu, candidatul PNL, la care si subsemnatul si-a adus contributia, in limitele unui voluntar, cred ca este unul bun, insa, nu a fost suficient, pentru a avea primul presedinte liberal in Romania. Cu toate acestea, scorul este promitator si permite astfel, un rol cheie in viitorul guvern si nu numai.


Desi erau unele previziuni de absenteism, castigul cel mai mare, dupa primul tur, consider ca a fost prezenta la vot. Imi reafirm parerea ca, pe langa influente, mai mult sau mai putin vizibile, depinde de noi, ceea ce vrem sa avem in Romania. Clasa politica de dupa '89 si liderii acesteia, au fost si raman, produsul societatii romanesti, rezultat din urma alegerilor noastre. Este greu de crezut ca printr-o simpla reformare, vor aparea politicieni responsabili, fara ca ei sa nu fie votati de catre un electorat pe masura.Ce-i drept, cuvantul "reformare" este unul des folosit, atat de catre cei ce detin puterea politica, cat si de cei care vor s-o obtina.
P.S.: Keri feat Butch-Valea Tatilor
Un film de vazut, Lions for Lambs.


sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Ziua unor noi alegeri

Pentru ca maine are loc primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania, cred ca ziua de 22 noiembrie 2009, va fi tinuta minte drept inca o zi, in care noi toti vom alege. Unii dintre noi, cei care se vor prezenta la vot, vor avea posibilitatea de a alege dintre candidatii inscrisi in aceasta cursa. Altii, poate saturati de politica sau dezinteresati, vor decide sa nu se prezinte la vot.

Nu tin sa polarizez aceste doua categorii, insa daca ar fi ceva ce as putea spune, este ca spre deosebire de partizanatul pentru un candidat, indiferenta doare cel mai tare. Spun acest lucru, din perspectiva unuia, care a decis sa nu se mai prezinte la doua tururi de scrutin, alegerile pentru Parlamentul European, in 2007, si alegerile locale din 2008. In acea perioada, m-am gandit ca daca votul meu nu-si poate aduce contributia catre o directie mai buna, atunci protestul prin absenta, ar putea fi util. Si, cred ca au fost destui in situatia mea. Probabil, sunt si acum la fel de multi... .

Intr-o astfel de postura, nu stiu cat m-ar prinde bine acum, haina mobilizatorului, a celui care le spune oamenilor sa mearga la vot. Ce cred ca as putea spune eu, dupa ce-am incercat si absenta de la vot, este ca trebuie sa ne cunoastem drepturile si obligatile pe care le avem unii fata de ceilalti! Cred ca nu trebuie sa mai privim mereu Romania cu fatalism, multumindu-ne sa spunem doar ca "asa se intampla lucrurile in tara noastra!". Asta nu! Poate mai bine am spune ca asa ne-am invatat noi cu lucrurile care se intampla in tara noastra!

Sper si cred ca Romania si romanii vor apuca si timpuri normale, in care problemele de acum sa fie doar triste amintiri. Cred, de asemenea, ca daca ne aflam pe un drum gresit, nu trebuie sa fim conservatori cu cel care ne conduce pe acest drum, scuzandu-ne cu constatarea:"altu' mai bun nu avem si oricum cei care vin fac tot la fel". Nu ne putem eschiva de la o noua alegere, chiar cu riscul de a avea parte de un nou esec.

Consider ca multe dintre tipurile de alegeri pe care le-am facut pana acum au fost gresite. Ziua de maine, poate fi una in care ne putem asuma greselile si mai ales, le putem corecta! Daca sunt putini aceia care nu simt protestul prin absenta de la vot, atunci ar putea fi multi aceia care vor simti prezenta la vot, a celor care au acest drept de a alege si vor sa si-l exercite.
Sa speram ca optiunea noastra va fi una mai buna decat s-a dovedit cea din 2004, si mai ales, ne va putea oferi o alta conduita din partea presedintelui Romaniei.

Sa speram ca nu vor mai existe multe dintre aceste indoieli, iar in timp, prin invatare, rabdare si munca, vom avea parte de o cultura politica, atat de necesara zilelor in care traim. In final, pot spune ca de noi depinde in mare parte, daca vrem sa cernem sita. Acesta este alegerea noastra!
Una dintre multele noastre alegeri, pe care daca le vom evita, atunci riscam sa ne confruntam cu ele.

miercuri, 14 octombrie 2009

Politica virtuala

Marturisesc ca de ceva timp, am preferat sa citesc blogurile altora, decat sa mai adaug vreun post la propriul blog. Desigur de la toate acestea nu puteau sa lipseasca lecturarea ziarelor si vizionare emisiunilor de la tv, plus cateva carti. Nu pot spune ca am dorinta de a scapa de dezbaterile politice, asa cum vad ca apare un nou curent prin redactiile de la "Cotidianul" si "Adevarul". N-are rost sa fim mai ipocriti decat suntem, avem nevoie de discutii politice, pentru ca daca ne declinam responsabilitatile, noi avem o mare problema, nu doar cei care ne fac sa ajungem intr-o stare de lehamite.

Si daca tot incepusem sa va spun de bloguri, este usor de observat ca partizanatul pentru candidatii la functia de presedinte al Romaniei, se duce pe toate fronturile. Daca la alegerile trecute, nu se acorda un spatiu important luptelor politice din planul virtual, astazi gasim bloguri scrise de ziaristi cat si de politicieni. Trebuie sa spun ca e placut sa mai citesti si randuri scrise de un politician, care daca ar renunta la cariera politica, ar putea oricand sa ocupe un post de editorialist la un ziar de mare tiraj. Ma rog, au fost cazuri in care s-a trecut din mass-media in politica si invers. Nu-i mai putin de neadevarat, ca perceptia despre un individ care se afla intr-o postura de om critic si a ajuns in alta de aparator al lucrurilor pe care le-a criticat, a fost una nefavorabila celor care au ales sa treca granita dintre cele doua domenii.

Stiind ca in prezent, valurile sunt tulburi iar capitanul de pe nava noastra, are de ceva timp, vreo cinci ani, probleme cu directia, avem datoria sa fim mult mai atenti la alegerile din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009. Pentru ca in scurt timp va incepe campania electorala, toate mijloacele de comunicare se vor tura la maxim. Ceea ce nu e un lucru rau. Ramane de vazut cum vor decurce aceste miscari, pentru ca daca vom avea discutii bazate pe argumente si proiecte, ar fi un lucru bun. Ne place sau nu, absenteismul de la vot se datoreaza acestor puncte pe care un om politic rar le poate intruni, acelea ce tin de seriozitate, munca si consecventa.

Sper si cred ca momentul de criza prin care trecem ar putea sa reprezinte trezirea pe care o invocam din imnul national. Un prim pas ar fi sa constientizam ceea ce avem de facut, iar aici nu ma refer doar la cei aflati in lupta politica, ci si la cei ce vor merge la vot.

Asadar doamnelor, domnilor imi inchei postul aici. In continuare, ramane sa ne citim unii altora blogurile pe care le avem la dispozitie.
P.S.: Un lucru de luat in seama!

marți, 15 septembrie 2009

In memoria fratelui meu, Dragos-Nicusor Neagoe ( 05.06.1990-17.05.2009)


Se spune ca atunci cand cineva drag moare, el continua sa traiasca prin intermediul celor ramasi in viata, care il pastreaza in sufletele si in inimile lor. Mi-e greu sa-mi gasesc cuvintele potrivite, atunci cand ma vad pus in situatia de a vorbi despre decesul fratelui meu.De multe ori, atunci cand auzim de tragediile unor cunoscuti, ne gandim cu teama la lucrurile acestea, sperand ca nu vom fi noi, intr-o astfel de ipostaza.

Iar atunci cand ne vedem pusi in fata faptului implinit, poate ar trebui sa ne mai gandim la un citat de-al lui Octavian Paler, cel care spunea ca niciodata nu stim care va fi ultima clipa, pe care o vom petrece alaturi de cei dragi. Aceste cuvinte, ma duc cu gandul la ziua de duminica, 17 mai 2009. O zi ce parea banala, simpla, in care discutiile cu fratele meu au fost cat se poate de simple, discutii care acum, imi raman in memorie, alaturi de amintile sale, drept cele mai de pret comori.

Vestea pe care am primit-o in ajunul aniversarii zilei mele de nastere, a fost una fulgeratoare.Ziua in care imi asteptam fratele sa-mi faca urarea de „La multi ani”, a ajuns sa fie una de trista amintire, deoarece a fost ziua in care Dragos, singurul meu frate, fratele cel mic, a fost adus acasa intr-un sicriu. Si de atunci, tacere, durere, lacrimi, tipete, si alte moduri de disperare, pentru ca n-ai cum sa te abtii, atunci cand realizezi ca cel ce ti-a fost atat de aproape, nu-l vei mai revedea in viata aceasta, drumul pe care este acum, fiind unul de pe care nu se mai poate intoarce.

Dupa toate acestea, apar incurajarile din partea rudelor,prietenilor sau ale altor cunoscuti. Fiecare spune ca trebuie sa mergi inainte, ca n-ai ce face. Stiind ca asa e, de multe ori ajungi sa asculti incurajarile doar ca pe o forma de respect, fata de cel ce face acest lucru. Este greu ca sa te convingi singur ca asta e viata, stiind ca acum viata s-a schimbat.

Asa ca, ce mai ramane este sa lupti!Sa te ridici,sa mergi inainte, si sa stii ca ai facut tot ce-ar fi trebuit sa faca si cel drag, cel pe care nu-l mai poti revedea. Sa stii ca odata ce-l vei revedea, ii vei spune ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta, ca sa reusesti. Sa fii sigur de asta Dragos, vom merge inainte, gandindu-ne la tine, la toate amintirile frumoase pe care le-am petrecut impreuna, pentru ca atunci cand ne vom revedea, sa poti spune ca esti mandru de noi.

P.S. : Desi in curand vor trece aproape patru luni de la accident si ancheta merge foarte greu, asta nu o sa ne descurajeze. Actuala criza financiara si nici macar vechea criza morala, specifica tarii noastre, nu este o scuza pentru incapabilitatea organelor abilitate, care trebuie sa inainteze demersurile necesare pentru a se desfasura o judecata corecta, de pe urma careia, cel care l-a privat de viata pe fratele meu si pe prietenul sau Robert, sa isi primeasca cu responsabilitate pedepasa de care se face vinovat.


Dumnezeu sa va ierte si sa va odihneasca in pace, Dragos si Robert... .

miercuri, 6 mai 2009

Politica, moralitate, intelectuali si tineri

1) Este politica morala?

Daca despre politica se spun multe lucruri, ce putem spune despre participarea intelectualilor si a tinerilor la viata politica?Sa fie un lucru bun sau rau? Pot ei sa insanatoseasca mediul politic romanesc, considerat destul de bolnav, sau odata intrati in acest joc, devin parte a lui? Sunt multe intrebari, legate de acest subiect. Ce mai putem spune, pe langa intrebari si raspunsuri? Acuze, scuze sau alegem sa fim indiferenti?
Despre morala si politica, analistul politic Emil Hurezeanu, spunea ca ar fi de multe ori, lucruri paralele. Este afirmatia lui una corecta? Politica este doar imorala? Probabil ca aceia care se considera ca fiind o parte din categoria "realistilor pragmatici" pot aprecia ca da, politica este cat se poate de imorala. Un punct de vedere, foarte apropriat de aceasta perspectiva, a fost si cel a lui Octavian Paler, care spunea ca "Politica nu are principii. Are numai interese.". Fara indoiala, cu greu putem contrazice afirmatiile lui E.Hurezeanu sau O.Paler. Viata de zi cu zi, intareste spusele lor. Cu toate acestea, trebuie sa gasim un raspuns, iar poate cel mai indicat, asupra subiectului de fata, vine din partea lui R.Aron, care in cartea sa, "Democratie si totalitarism", afirma ca dintre cele doua perspective "realista" si "idealista", asupra politicii, nici prima si nici a doua, nu este corecta, in ambele cazuri ajungandu-se la evenimente ce nu sunt de dorit. Exemplul cel mai bun este cel al regimurilor autoritare.
Astfel, cum putem privi politica, drept morala sau imorala? Ramane o intrebare, asupra caruia nu-mi permit decat sa acord un raspus pe care il cred cat se poate de simplu. Nu pot nega ca mediul politic este departe de a fi unul propice pentru moralitate, insa chiar si asa, daca este unul moral sau nu, aceasta este o intrebare asupra caruia trebuie sa reflecte fiecare individ, care este parte a acestui domeniu. Nu putem arunca la gunoi, un intreg cos de mere, daca un mar este stricat. Ar fi absurd, sa facem acest lucru. Si totusi, la fel de absurd ar fi, sa lasam marul stricat langa celelalte, iar in timp sa se strice toate merele din acest cos.

2) Intelectualii si politica, un drum comun sau separat?

Asupra acestei intrebari, imi permit sa aduc in discutie cateva raspunsuri. Unul dintre ele, il gasim la I.Bratianu, cel care spunea ca intelectualii nu trebuie sa refuze jocul politic, datorita faptului ca sunt oameni pregatiti, care pot sa fie utili in acest domeniu. O alta perspectiva, asupra participarii sau nu, a intelectualilor la viata politica, o gasim la Octavian Paler. El ne spunea ca intre politica si intelectuali, a existat mereu, o ciudata atractie reciproca. Nu putini, au fost politicienii care vroiau sa aiba aura intelectualilor iar acestia din urma, doreau sa aiba parte de puterea politica. Cateva dintre exemple, le avem fata de Hitler, care se visa arhitect, Mussolini si nu in ultimul rand, N. Ceausescu si legaturile sale cu Academia Romana.
Recent, daca putem spune asa, avem cazul celor ce sunt numiti "grupul de intelectuali prezidentiali" ai conducatorului statului roman, T. Basescu. Fata de aceste lucruri, nu-mi pot exprima decat retinerea, pentru motivatia celor ce au considerat ca trebuie sa fie mai aproape de un lider politic, iar astfel sa beneficieze de avantajele de rigoare. Daca dragoste cu sila nu se poate, atunci cu avantaje reciproce, pare sa fie bine... .

3) Trebuie sa participe tinerii la viata politica?


Despre raporturile dintre tineri si politica, nu putem spune ca lucrurile par mai simple. Pe deoparte, exista destule multe motive de neparticipare ale tinerilor la treburile cetatii, dar pe de alta parte, sunt la fel de multe motive ca tinerii sa isi aduca aportul la aceste lucruri.
Dezamagirea este mare, pentru o societate precum cea romaneasca, dar in acelasi timp, ca sa-l recitez pe Octavian Paler, speranta vine din disperare. Nu stiu daca s-a ajuns la un asemenea nivel de disperare, insa daca exista speranta, ea trebuie materializata.
Nu putem nega sau ignora, spuselor celor zic ca nu te poti sa reusesti decat prin asa numitele "pile", cunostiinte, relatii, bani, etc. Sunt lucruri care exista in societatea romaneasca, asa cum exista si in celelalte societati occidentale, care ne sunt modele, asupra carora aspiram sa ajungem, intr-un viitor mai apropriat sau indepartat. Este de remarcat afirmatia despre coruptie a fostului ambasador S.U.A. in Romania, N. Taubman, care spunea ca este un lucru ce a existat inca de la inceputurile omenirii si sunt destule argumente care ne fac sa credem ca nu o sa inceteze deloc. Problema nu este ca exista, ca si-n cazul prostitutiei, problema este asupra nivelului la care se manifesta, iar aici institutiile de genul celor de la D.N.A., par sa fie mai mult spectaculoase, decat eficiente.

Ca o concluzie la cele spuse anterior, raman la parerea ca moralitatea intelectualilor si a tinerilor in politica, depinde in cele din urma, de personalitatea lor. Pot sa existe cazuri de moralitate dar ineficienta politica sau eficienta politica si lipsa de moralitate, iar acest lucru trebuie sa dea de gandit celor care intra in acest domeniu. Cert este ca avem datoria de a incerca sa contribuim la ceea ce nu dorim sa mai fie, pentru ca lucrurile nu se vor schimba de maine, ci in timp, cu multa munca si rabdare. Fara aceste lucruri, si facand exact gesturile pe care le condamnam acum, este greu de crezut ca vor fi alte sanse de reusita, decat cele din prezent.

luni, 27 aprilie 2009

Radu Duda si candidatura sa

Daca intr-unul dintre primele posturi, "Candidat de primavara", am adus in discutie anuntul cu privire la participarea lui Radu Duda, in cursa prezidentiala, ma vad nevoit sa continui subiectul prin intermediul acestui post.
Chiar daca multi se intreaba cine este Radu Duda, se pare ca in ultimele sondaje, ar fi creditat cu aproximativ 9%. Daca s-ar materializa la alegeri acest procentaj, probabil ar fi unul destul de bun, pentru un membru al casei regale. Astfel, in sprijinul acestei candidaturi, a aparut si o declaratie de presa a Regelui Mihai, in ziua de Sf. Gheorghe. Motivatia Majestatii Sale, a fost ca la vremuri noi, casa regala trebuie sa se modeleze dupa societatea de azi.
Fara indoiala, daca vrea sa fie viabila, monarhia trebuie sa adopte masuri care nu sunt chiar pe placul ei. Totusi, sa fie candidatura la presedentie o carte castigatoare, sau un ultim vals din partea casei regale?
Nu stiu cat de ciudat este, insa am vazut in ultima vreme, un anumit interes fata de participarile lui Radu Duda la emisiunile tv. Dupa cum am mai spus, fiind un fost actor, cunoaste modalitatile prin care sa fie un bun orator. In plus de asta, stie sa profite si de faptul ca este primul cetatean care si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al tarii.
Daca este sa privim la minusuri, trebuie sa evidentiam faptul ca, chiar si pentru adeptii monarhiei, este ciudat felul cum trece acest om, de la republica la monarhie, si se intoarcere iar catre republica. Nu stiu cum se poate numi acest lucru... probabil raspunsul il cunoaste doar Regele Mihai, deoarece in 1993 a refuzat propunerea facuta de catre liderul P.N.L., Radu Campeanu, de a intra in cursa pentru functia de presedinte al Romaniei.
Cu toate ca s-a vorbit mult, in ultima perioada, despre legaturile dintre Radu Duda si Securitate, se pare ca acesta ar fi primit un aviz de necolaborare. Ce a fost sau ce n-a fost, asta probabil cunosc mai bine, cei de la CNSAS, care se ocupa de aceste lucruri... .
In continuarea minusurilor, Radu Duda, nu si-a anuntat sursele de venit pentru o campanie, precum cea prezidentiala, in care nu poti sa angajezi resurse umane doar prin fidelitatea lor fata de monarhie. Ne place sau nu, politica se face cu bani, pentru putere si bani, iar daca candidatul Radu Duda, vrea sa se sprijine pe un fond in care sa contribuie cetatenii, nu pot sa zic decat ca pare o miscare ciudata.
Nu vreau sa fiu mai pesimist decat trebuie, insa cati romani, pot/vor sa contribuie la campania unui candidat? Probabil, multi gandesc ca "uite dom'le, dupa ce ca ne mint, acum ne cer si bani, ca sa ne minta", iar aceste afirmatii stim bine, ca nu sunt departe de adevar.
Daca este un candidat pregatit sau nu, pentru cursa electorala, asta ramane o intrebare asupra careia vor reflecta in posturile urmatoare.

miercuri, 15 aprilie 2009

Axa Bucuresti-Chisinau-Moscova

1) Reunificarea sau visul pierdut?

Despre acest subiect putem spune, ca pe langa incarcatura emotionala normala, cu care este abordata tema teritoriile romanesti pierdute, dupa cel de al doilea razboi mondial, trebuie sa avem in vedere contextele diferite in care au fost prinse Romania si Republica Moldova. S-a vorbit mult despre sansa pe care au avut-o cele doua state, la inceputul anilor ' 90, cand tema unificarii ar fi fost una reala, precedentul Germaniei, fiind privit atunci cu speranta de catre romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Desigur, se poate spune ca problemele interne cu care s-au confruntat ambele state, au fost destul de profunde. Chiar daca Romania a avut nivelul ei de indepedenta fata de URSS, cunoscand un alt tip de comunist catalogat drept nationalist, ar fi o eroare sa credem ca dupa ' 89, se putea vorbi despre bazele solide ale unei societati democratice. Fara indoiala, cei ce s-au aflat la conducerea statului roman postdecembrist au avut greselile lor, nefiind nici acum clare "excursiile" minerilor la Bucuresti sau incidentele dintre romani si unguri de la Targu Mures, un alt episod destul de misterios.
Nu putem nega ca au fost vremuri tulburi, in care probabil nici nu se punea problema asumarii unor discutii externe, cu privire la fostele teritorii romanesti ori asupra tezaurului nerecuperat de la Moscova.
Un punct de vedere interesant cu privire la aceasta perioada, este cel al lui Iosif Boda, unul dintre fostii consilieri ai presedintelui Ion Iliescu. In cadrul emisiunii "Saptamana Politica" de la postul de televiziune TVR1, din data de 12.04.2009, acesta a spus ca la inceputul anilor ' 90, a existat vointa din partea liderilor politici ai Romaniei, fata de tema unificarii cu Moldova, insa la scurt timp s-au vazut neputinciosi, cand au fost avertizati atat de la Washington cat si de la Moscova, ca daca vor face acest lucru, nu vor primi nici un fel de sprijin. Ce-ar fi insemnat acest demers? Desi contextele sunt altele, putem sa avem in considerare precedentul destul de recent al Iugoslaviei.
De ce s-au trimis acele semnale catre Bucuresti, din partea celor doi poli de putere mondiala? Un raspuns ar fi, ca ei isi impartisera prea bine zonele de influenta, pentru a mai putea fi renegociate. Cum am putea cataloga astazi, decizia liderilor politici ai Romaniei de atunci? Este greu de dat un raspuns, pentru ca pe deoparte nu-i putem condamna, o decizie fara sustinere externa, ar fi avut in acei ani, probabil niste rezultate periculoase, dar pe de alta parte, nici nu putem cataloga acest act, drept unul de curaj.


2) Relatiile diplomatice romano-moldovenesti

Astfel, politicienii romani au realizat in acel moment, ca se afla in trenul vestic, iar pe un singur bilet, nu poate merge decat un calator. Celui de al doilea, i se luase un bilet catre o alta ruta, Romania si Republica Moldova, avand de urmat drumuri diferite. Ce-a insemnat acest lucru? Relatiile de vecinatate romano-moldovenesti, au parut sa aiba de multe ori, momente de ignorata din partea celor doua parti, presarate din cand in cand, cu acuze din partea Republicii Moldova catre Romania. Deseori s-a vorbit despre influenta ruseasca fata de aceste lucruri, importanta gazelor venite de la Moscova cat si depedenta economica si chiar politica, fiind catalogate drept unele dintre probleme, care au stat in calea dialogului romano-moldovenesc.
Ceea ce parea a fi ceva nou, pentru acest subiect, a fost momentul vizitelor reciproce, pe care
cei doi presedinti, Traian Basescu si Vladimir Voronin, si le faceau dupa anul 2005, cand erau cunoscuti drept doi buni tovarasi ai paharelor de vin. Daca despre Voronin se spunea ca s-ar fi folosit de presedintele Romaniei, pentru a-si atrage voturile moldovenilor ce nu-si renega originile romanesti, despre Traian Basescu, putem sa aducem in discutie momentul din cadrul unei vizite de la Chisinau, cand s-a adresat celor de peste Prut, spunandu-le ca singurul moment de reintalnire, pentru cele doua state, ramane doar in cadrul Uniunii Europene.
Cu toate acestea, pentru cetatenii R. Moldova, un subiect important a fost si ramane, cel cu privire la redobandirea cetateniei romane. Fara indoiala, acest drept pierdut de catre romanii din Basarabia, in anii '40, trebuie adus in discutie. Este legal, moral si cat se poate de normal, ca aceia care pot sa dovedeasca ca au fost cetateni ai Romaniei sau sunt urmasi ai unor fosti cetateni ai statului roman, sa-si redobabandeasca cetatenia romana, prin intermediul cererilor.
Desigur, datorita perioadei de sovietizare, lucrurile s-au schimbat in Basarabia istorica, iar pe langa moldovenii romani, si-au facut aparitia o importanta comunitate de etnici rusi. In cazul acestor conditii, este greu ca presedintele tarii, Traian Basescu, sa se poata adresa celor "4 milioane de romani, de peste Prut". Astfel, discutia despre redobandriea cetateniei romane, pentru romanii de la Chisinau, nu este asa de simpla, precum pare la prima vedere. Este greu de crezut ca procesul birocratic, va trece intr-un plan secund iar formalitatile de obtinere a cetateniei, se vor schimba peste noapte.

3) Uniunea Europeana: punctul de legatura sau de separare?

Dat fiind faptul, ca odata cu integrarea Romaniei in N.A.T.O. si U.E., statul roman a devenit zona de granita, influenta Federatiei Ruse s-a reactualizat in Republica Moldova, fiind folosit santajul cu privire la Transnistria. De ce conteaza aceasta zona pentru R. Moldova? Importanta sa este deosebita, fiind una dintre partile conflictelor "inghetate", care poate sa fie folosita oricand este nevoie, iar daca ne gandim ca resursele energetice ale R.M. se afla peste Nistru, putem sa realizam un "tablou" mintal al dependentei autoritatilor de la Chisinau fata de Tiraspol.
Ce putem spune fata de aceste contexte geopolitice total diferite, in care se afla Romania si Republica Moldova? Pot ele sa aiba candva, un drum comun? Pare greu de vazut acest lucru, dar nu imposibil. Constientizarea faptului ca cele doua state se afla in contextul unei lumi globalizate, in care interdepedenta este mult prea importanta ca sa fie ignorata, poate si trebuie sa fie un subiect al dialogului, iar de la aceea masa, este clar ca nu poate sa lipseasca Federatia Rusa.
Din pacate, inca nu stim, in ce masura organizatiile la care suntem parte, pot sa reprezinte o voce puternica si unita, de care are nevoie Romania, pentru a-si stabiliza acest dialog estic.
Asadar, pana sa avem asteptari de la partenerii nostri, autoritatile de la Bucuresti, trebuie sa raspunda cu responsabilitate si eficacitate, fata de problemele pe care le intampina Romania.
Ce-i ramane Romaniei sa faca pentru Republica Moldova? Poate milita, daca asta vor si autoritatile de la Chisinau, pentru integrarea in cadrul U.E. De asemenea, tot cu acordul ambelor parti, activitatile economice pot cunoaste castiguri deloc de neglijat, pentru cele doua state.
Consider ca prin intermediul unor oameni competenti, relatiile romano-moldovenesti, via Moscova, pot cunoaste dialoguri sanatoase, intr-un viitor destul de apropriat.

James Bond de-o vara

Daca tot ne intrebam, de ce primim mail-uri din categoria "work and travel", in plina recesiune economica, trebuie sa fim linistiti. Sunt destule locuri de munca, pentru toti. De ce spun acest lucru? Pentru ca astazi, agentia de stiri 9am, ne aduce la cunostinta slujbele de vara, oferite de catre serviciile de informatii americane, pentru tinerii ce sunt cetateni ai S.U.A. .
Asadar, cei ce s-au saturat de banalele joburi, pot opta sa fie, macar si pentru o vara, in postura lui James Bond.
Cum putem privi aceasta oferta inedita? Probabil asa cum este... . Reprezinta un mod prin care se doreste o deschidere catre societatea americana, cat si o dorinta de implementare a unei culturi informative, catre tinerii.
Chiar daca pare o stire hazlie, pentru o mare putere, precum cea americana, informatia este extrem de pretioasa.
Sursa

marți, 14 aprilie 2009

Mesajul presedintelui Romaniei

Daca in cursul zilei de ieri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, ii acuza pe mogulii mass media, S.O. Vantu si D. Voiculescu (pentru a cata oara?... ) ca ii ataca familia, astazi, a fost prezent in Parlament, unde a sustinut un discurs de aproximativ 35 de minute, despre situatia de peste Prut.

Cateva dintre punctele prezentate, au fost si urmatoarele:

-Romania respinge acuzatiile aduse de catre conducerea R.Moldova si condamna orice abuz savarsit de catre organele de forta;
-Cetatenii romani nu pot sa fie privati de serviciile consulare;
-Guvernul Romaniei va urgenta formalitatile de redobandire a cetateniei romane, pentru romanii de peste Prut;
-Romania va milita in continuare pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeana;

Despre discurs, s-ar putea spune ca pe langa tenta preelectorala, dintr-un an cu alegeri prezidentiale, a fost unul cu mesaje directe, iar acest lucru nu este tocmai rau.
Pe de alta parte, dupa acest moment, este putin probabil ca vechea si actuala conducere de la Chisinau, sa aiba alte reactii fata de Romania, decat cele de pana acum.

luni, 13 aprilie 2009

Justitia politica si chinurile sale

Retinerea de astazi, a lui C. Penescu, patronul clubului de fotbal din Pitesti, pare sa fie o noua dovada, din ceea ce afirma V. Magureanu, pentru revista Q Magazine. Dupa spusele sale, acesta o sa fie o perioada de patimi, pentru destui oameni publici din Romania.
Desi la prima vedere, cuvintele fostului sef de informatii, par a fi previziunile unui om documentat, alte persoane, printre care si, A. Pavelescu, spun ca in realitate ar fi fost o atentionare subtila, catre cei vizati.
Imaginile in care, Popoviciu, G. Becali si mai nou Penescu, sunt condusi catre organele de cercetare, reprezinta subiecte pe care nicio televiziune sau ziar, nu le poate rata. Nu poate fi condamnata mass media pentru ca isi vinde stirile, dar pe de alta parte, nici nu pare sanatos sa inlocuim judecata instantelor cu cea a televiziunilor.
Instantele judecatoresti au problemele lor, iar asta nu poate nimeni sa conteste. Totusi, daca credem in democratie, atunci avem datoria de a crede si in corectitudinea puterii judecatoresti. Desigur, este cel mai usor sa generalizam si sa zicem ca sistemul trebuie inlocuit, pentru ca e mult prea ticalosit. Uneori este nevoie de schimbari, dar sa nu uitam ca cei care cer aceste lucruri, nu se gandesc la eficienta sistemului, ci la voturile pe care le-ar putea obtine.
Nu e nevoie sa distrugi un lucru cand nu mai merge, ci uneori trebuie sa repari, chiar daca asta nu este usor si dureaza mai mult timp.
Este un an electoral, probabil se vor intampla multe lucruri, insa sper ca scandalurile nu vor conta mai mult decat nevoile romanilor, de acum. Asta daca nu cumva, exista o nevoie de scandal, care trebuie satisfacuta.... .

duminică, 12 aprilie 2009

Dan Puric presedinte

Zilele trecute, intr-o discutie cu Alin, un coleg de master, membru al PNTCD (unul dintre putinii, care si-au ales o optiune politica romantata), imi spunea despre propunerea taranistilor catre Dan Puric, prin care i-au cerut sa candideze pentru functia de presedinte al Romaniei. Din pacate, pentru membrii si simpatizantii PNTCD, acest demers nu s-a concretizat, refuzul artistului, fiind unul cat se poate de normal. Fara indoiala, taranistii trec printr-o perioada dificiala, as inclina sa spun, cea mai grea, de pana acum. Astazi, despre taranisti, stim ca sunt un partid cu un numar restrans de oameni, in interiorul caruia se duce o lupta pentru conducere. Astfel, pentru PNTCD, un candidat precum Dan Puric, ar fi fost o importanta lovitura de imagine.
De ce spun asta? Pentru ca Dan Puric, reprezinta in prezent, pentru multi tineri, si nu doar tineri, un reper. Salile unde isi tine prelegerile, sunt mereu pline, cartile sale, sunt printre cele mai cumparate iar aparitiile de la televiziuni, sunt dovada faptului ca se poate adresa unui segment larg de public.
Cei ce il contesta, il eticheteaza drept un extremist, spunand ca face prea des, legaturi intre religie si romanism. Ce-i drept, ar fi fost destul de ciudat, sa fie apreciat de toti.
Este el un mitolog? Probabil ca da, pentru ca reprezinta o alternativa la ceea ce are generatia noastra. Fara indoiala, intelectuali precum, A. Plesu, au meritele lor, iar acest lucru nu poate fi contestat, insa este greu de crezut, ca s-ar putea adresa segmentului mare de oameni, unde Dan Puric poate sa aiba acces.
Chiar daca colegul meu Alin, isi exprima dezamagirea fata de refuzul lui Dan Puric, de a le fi candidat pentru alegerile prezidentiale, inclin sa cred ca a fost o decizie inteleapta.
Cu toate ca a refuzat un partid istoric, care pare sa fie mai mult de domeniul istoriei politice romanesti, am speranta ca va putea face acelasi lucru si atunci cand o sa fie ofertat de partide mult mai puternice.
Pe langa scoli, spitale, biserici si un trai decent, romanii, au mare nevoie de repere sincere si cat mai credibile. Care sunt acelea? Asta ramane sa vedem in timp.
Cu privire la lupta pentru alegerile prezidentiale, cred totusi, ca ar fi mai indicat, sa alegem un vot rational, decat unul emotional, chiar daca nu de putine ori, suntem inclinati sa alegem a doua varianta.

sâmbătă, 11 aprilie 2009

Vadim, Becali si Europa

Anuntul facut de catre C.V. Tudor, potrivit caruia, pentru alegerile europarlamentare, a fost incadrat, in barca P.R.M-ului si liderul P.N.G., Gigi Becali, a adus un plus de culoare, asupra competitiei ce se va desfasura in data de 7 iunie. Dat fiind faptul, ca in marea lor parte, europarlamentarii, sunt aproape necunoscuti romanilor, poate ca era nevoie si de altceva... .
Atat Elena Basescu cat si cuplul Vadim & Becali, au avantajul de a fi niste personaje extrem de mediatizate. Ce proiecte au ei pt. aceste alegeri? Credeti ca ii intereseaza pe cei care ii vor vota?Fara indoiala ca nu.
Se poate spune ca este dreptul lor de a candida iar acest lucru, este cat se poate de corect. Fiecare cetatean are dreptul de a alege si de a fi ales. Si totusi, cum de sunt promovati oameni, asupra carora se pun destule semne de intrebare, cu privire la capacitatile lor, de a guverna?
Poate ca unii sunt mai eficienti in politica externa, decat in cea interna. Probabil asta ar fi raspunsul... . Ma rog, totusi sa nu exageram. In cazul celor trei personaje mentionate anterior, pare greu de crezut ca ar avea viziuni europene, prin care sa ne inghitim indoielile.
Cu toate acestea, ca sa inchei pe un ton optimist, nu putem spera decat ca printre cei 33 de europarlamentari romani, se vor regasi destule figuri, care sa convinga prin intermediul unor proiecte si viziuni, asupra constructiei europene si a rolului pe care il poate avea statul roman.
Pare cat se poate de clar, ca cei ce au inteles rolul Parlamentului European, si-au trimis candidatii pe care partidele respective, ii merita, poate si din simplul fapt ca sunt ai lor.

vineri, 10 aprilie 2009

Candidat de primavara

Anuntul oficial al candidaturii lui Radu Duda, a fost destul de bine mediatizat, iar ca la orice eveniment de acest gen, au inceput analizele, unele mai exacte, altele mai generale, in fine, nimic nou, cu privire la acest capitol. Cine este? De unde vine? Si cum de candideaza el, pt. cea mai inalta functie din republica, daca este un monarhist? Asa e, sunt multe intrebari... Unii dintre ziaristi l-au catalogat drept omul lui Dinu Patriciu, iar altii au pus sub semnul intrebari, relatiile de apropriere intre R.Duda si PSD. Fara indoiala, sunt multe intrebari, cu privire la aceasta candidatura. Daca a fost o alegerea inteleapta sau nu, asta vom vedea. Trebuie sa recunosc ca imi manifest oarecum curiozitatea cu privire la ce procentaj de voturi, poate sa primeasca un membru al familiei regale, inscris intr-o competitie politica din republica.
Pe R.Duda, l-am urmarit de cateva ori, in ultima perioada, si de aceea n-as putea zice, ca lasa o impresie rea. Cunoscandu-se faptul ca a fost actor, nu i se poate contesta talentul oratoric. Este un personaj interesant si ce-i drept, o sa fie si mai interesant felul cum se va desfasura campania, ce surse de venit o sa aiba pt. perioada electorala si mai ales, daca va fi sustinut de Majestatea Sa Regele Mihai I, pt. ca la anuntul candidaturii, acesta din urma, nu si-a facut aparitia. Nu putem trece mai departe, fara sa nu punem sub semnul intrebarii, daca absenta celui mai important membru al casei regale, reprezinta un gest de dezaprobare?
Ceea ce pare sa fie o certudine, este ca in fiecare contracandidat al presedintelui Traian Basescu, o buna parte a ziaristilor, vor sa vada un "Obama" romanesc, iar asta e cam greu...
De ce spun acest lucru? Pana acum, viitorii candidati pt. functia de presedinte al statului, nu au aparut cu nimic nou, multe dintre cele prezentate de ei, sunt lucruri care exista, dar vorbindu-se des si fara vrun rezultat, ajung sa fie doar generalitati. Fara o documentare serioasa si solutii pe masura, probabil si B.Obama n-ar fi ramas decat un bun orator.
Pe de alta parte, dorinta de a posta in "omul indepedent, fara partide sau interese" este una daca nu utopica, cel putin falsa. Alegatorii din Romania, au desigur pacatele lor, cu privire la optiunile politice, insa daca un lucru am invatat dupa 1989, este ca democratia inseamna si o lupta intre partide, grupurile de interese,s.a.m.d. Ca aceasta competitie, nu este de multe ori in limitele normelor juridice, aici este treaba justitiei.
Nu de alta, dar sa nu incurcam religia cu politica, pt. ca aceasta reteta, nu merge chiar de fiecare data.
Legat de acest aspect, chiar imi aduc aminte, cum intr-un timp, la facultate, un domn profesor, ne vorbea despre politicienii care dupa schimbarea regimului politic din '89, preferau ca nu de putine ori, sa pupe icoanele din biserici si sa se afiseze cu preoti. Aceleasi lucruri de care, probabil nu putini se deziceau inainte...
Nu tin sa mentionez aceste lucruri, ca fiind doar condamnari sau acuze. Pot spune, in cel mai rau caz, doar ca la vremuri noi, oamenii politici, trebuie sa aiba perspective noi, din simplul fapt ca politica se bazeaza pe voturi.
Cat de credibile sunt aceste lucruri, ce tin de politica si religie, asta ramane sa reflectam, atunci cand in fata ochilor nostri, isi face aparitia cineva care se foloseste mai mult de partea divina, decat de capacitatile sale de a guverna.

marți, 7 aprilie 2009

Un balon de incercare sau pregatirea terenului?

Potrivit ziare.com, din editia de luni, 6 aprilie 2009, pentru cursa prezidentiala din acest an, s-ar putea pregati un nou candidat, in persoana Principelui Radu. Probabil, ar fi un competitor interesant pentru cursa in care vor fi implicati actualul presedinte, Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu. Daca primii trei se bucura de sprijinul partidelor carora le apartin, in cazul lui A.S.R. Radu Duda, este de urmarit cu ce solutii ar putea sa vina azi casa regala, prin intermediul unui candidat la alegerile prezidentiale.
Fara indoiala, cu sau fara candidat la presedentia tarii, familia regala are rolul sau in istoria Romaniei de azi. Pe de alta parte, ramane de vazut, ce rezultat ar putea sa aiba un potential angajament politic, al celor ce reprezinta curentul monarhist romanesc.

Politica la zi

In urma alegerilor din R.M., lucrurile nu par deloc clare, chiar daca OSCE a confirmat valabilitatea rezultatulelor. Afirm acest lucru, pentru ca a fost un cec in alb, acordat castigatorilor.
In planul intern al politicii romanesti, reactiile diplomatiei si a celor trei partide (PSD,PDL si PNL) au fost unele ce au tinut de echilibru, calmitate si mai ales, ceea ce este foarte important, indemnuri prin care sa nu se ajunga la varsare de sange. Daca momentul decembrie '89, a trebuit sa ne invete ceva, acel lucru ar fi ca sa nu motivam schimbarile de regimuri politice cu victme si eroi. Desigur, sunt anumite particularitati, de catre trebuie sa tinem cont, printre care si comunismul nationalist, promovat de liderii PCR (Partidul Comunist Roman), cu ajutorul caruia si-au legitimat si intarit regimul politic dictatorial. Pe de alta parte, sa nu uitam ca in alte tari, precum Cehoslovacia, Polonia, Ungaria si Bulgaria, s-a ajuns la compromisurile "mesei rotunde". Nu putem cunoaste daca prin intermediul negocierilor, s-ar fi putut evita cele 1040 de victime ale revolutiei romane, insa cred ca inainte de a recurge la violenta, trebuie sa fim pregatiti pentru negocieri. Cine nu poate sau nu vrea acest lucru, ma tem ca face orice altceva, dar politica nu.
Pe langa incarcatura emotionala normala, ceea ce caracterizeaza aceste evenimente sunt: scenariile, dezinformarea, manipularea si mai ales "mintile incinse". Ar fi o greseala sa desconsideram puterea manifestantilor, departe de a spune asta, nu putem sa nu aducem in discutie ca fara un dialog intre partidele din opozitie si comunisti, lucrurile nu pot merge decat in rau.
Cert este ca in urma acestor evenimente de la Chisinau, se pare ca vor exista unele schimbari. Ca o sa fie in sensul bun sau rau, asta vom comenta in perioada urmatoare....

luni, 6 aprilie 2009

Inceput de drum

Aprilie 2009, ne aduce in fata, nu solutii la criza financiara (ceea ce probabil ar fi fost destul de anormal), ci subiecte care sa ne ajute, sa trecem luna. Desigur, este un an electoral, partidele politice sunt in campanie, asadar ca toate par noi si vechi, in acelasi timp.
Subiectele care au marcat aceste zile, par sa tina de cazul arestarii lui Gigi Becali, Summitul G20, reuniunea NATO si alegerile de peste Prut.
De departe, cel mai mediatizat subiect este cel al arestarii lui Becali. Nu stiu in ce masura a fost judecat corect sau nu, cert este ca au disparut stirile cu privire la concedierile masive de acum cateva zile sau cele legate de sistemul medical si educatie. Unele voci, spun ca aceasta ar fi un moment important pentru alegerile prezidentiale. Este posibil, ce-i drept, ca in cazul candidaturii sale la prezidentiale, sa obtina niste procente deloc neglijabile, care ar putea sa fie folosite de unul dintre cei doi candidati, pt. turul al doilea.
Pe de alta parte, uitandu-ne putin mai departe, putem observa discutiile extrem de interesante cu privire la adoptarea unei monede unice internationale, care ne-ar face sa trecem peste perioada de criza financiara. Nu mai are rost sa spunem ca la inceput, se vorbea cam peste tot, ca noi nu vom fi afectati de nimic,s.a.m.d. Se pare totusi, ca mai devreme sau mai tarziu, pe toti ne ajunge randu'.
Faptul ca lumea este interdepedenta, nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, discutia cu privire la noua ordine mondiala, este poate mult mai interesanta decat credem. Scena politica, pare sa mearga catre masuri de stanga, unii vorbesc despre moartea liberalismului, altii de impunerea regimurilor totalitare, si de ce nu, subiectul "guvernului universal" pare sa capete o importanta aparte. Si ca fapt divers, relatiile americano-ruse, par sa cunoasca noi repere, prin felul cum se reimpart zonele de influenta. Ne putem aduce aminte de declaratiile lui H.Clinton, cea care spunea, intr-un discurs la preluarea mandatului sau, ca printre zonele de interes ale politicii externe americane, nu se vor numara si cele ce tin de zona estica a Europei.
Pare tot mai clar ca cei doi mari actori, doresc sa revina la un sistem de joc in doi, ideea includerii in cercul de putere si a altor tari puternic indistrualizate, fiind probabil una care nu le este pe plac.
In cartea sa, Politica pentru Occident, Ion Ratiu, facea referire la desele ocazii cand puterile occidentale au dat dovada de o anumita norma de ipocrizie, cu privire la ceea ce se intampla in jurul lor. Nefiind deloc o carte noua, ea are unele repere care merita a fi luate in seama. Fac referire la cuvintele lui Ratiu, deoarece raportandu-ne la alegerile de peste Prut, procentajul obtinut de catre comunisti, este unul, daca nu mare, cel putin extrem de ciudat. Si toate astea, se intampla sub privirile europene...Defapt asta e lucrul cel mai trist.
Fara indoiala, o buna parte din vina o poarta si oamenii simpli,partidele politice si mai ales autoritatile.
Pe de alta parte, daca U.E. vrea sa le arate drumul basarabenilor catre ea, atunci trebuie sa aiba in vedere niste lucruri certe si probabil un dialog eficient cu cele doua mari puteri, SUA si Rusia.
Fiind romani, ne place sau nu, drumul european pe care l-am ales sau pentru care am fost alesi, nu pare cel putin acum, sa fie unul comun, cu al celor de peste Prut. Cu toate acestea, ar fi probabil intelept, ca atat autoritatile cat si politicienii nostri, sa aiba in vedere un dialog sanatos cu cei ce sunt la conducerea R.M.
Cu privire la aceste lucruri, cred ca numirea lui C.Diaconescu la Ministerul de Externe, a fost potrivita. Ramane sa comentam in ce masura se vor schimba raporturile romano-moldovenesti dupa aceste alegeri. Probabil vor fi unele schimbari... Nu stiu cat de eficienta o sa fie opozitia de acolo, insa este de vazut cum vor face fata, cei din conducerea guvernului comunist al R.M., fata de efectele crizei financiare. Este de urmarit, pentru ca o buna parte din populatie, munceste in tarile europene occidentale si Rusia.
Cum unele dintre masurile protectioniste s-au impus, in anumite state europene, situatia nu pare fericita, pentru cei care depind de banii trimisi din straintate.

duminică, 5 aprilie 2009

Salut

Imi propun ca prin intermediul acestui mijloc, sa-mi exprim diferite perspective, asupra unor evenimente sau actiuni, care merita sa fie comentate. In rest, ramane de vazut cat de reusita, sau nu, este aceasta initiativa.
Numai bine!