Aprilie 2009, ne aduce in fata, nu solutii la criza financiara (ceea ce probabil ar fi fost destul de anormal), ci subiecte care sa ne ajute, sa trecem luna. Desigur, este un an electoral, partidele politice sunt in campanie, asadar ca toate par noi si vechi, in acelasi timp.
Subiectele care au marcat aceste zile, par sa tina de cazul arestarii lui Gigi Becali, Summitul G20, reuniunea NATO si alegerile de peste Prut.
De departe, cel mai mediatizat subiect este cel al arestarii lui Becali. Nu stiu in ce masura a fost judecat corect sau nu, cert este ca au disparut stirile cu privire la concedierile masive de acum cateva zile sau cele legate de sistemul medical si educatie. Unele voci, spun ca aceasta ar fi un moment important pentru alegerile prezidentiale. Este posibil, ce-i drept, ca in cazul candidaturii sale la prezidentiale, sa obtina niste procente deloc neglijabile, care ar putea sa fie folosite de unul dintre cei doi candidati, pt. turul al doilea.
Pe de alta parte, uitandu-ne putin mai departe, putem observa discutiile extrem de interesante cu privire la adoptarea unei monede unice internationale, care ne-ar face sa trecem peste perioada de criza financiara. Nu mai are rost sa spunem ca la inceput, se vorbea cam peste tot, ca noi nu vom fi afectati de nimic,s.a.m.d. Se pare totusi, ca mai devreme sau mai tarziu, pe toti ne ajunge randu'.
Faptul ca lumea este interdepedenta, nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, discutia cu privire la noua ordine mondiala, este poate mult mai interesanta decat credem. Scena politica, pare sa mearga catre masuri de stanga, unii vorbesc despre moartea liberalismului, altii de impunerea regimurilor totalitare, si de ce nu, subiectul "guvernului universal" pare sa capete o importanta aparte. Si ca fapt divers, relatiile americano-ruse, par sa cunoasca noi repere, prin felul cum se reimpart zonele de influenta. Ne putem aduce aminte de declaratiile lui H.Clinton, cea care spunea, intr-un discurs la preluarea mandatului sau, ca printre zonele de interes ale politicii externe americane, nu se vor numara si cele ce tin de zona estica a Europei.
Pare tot mai clar ca cei doi mari actori, doresc sa revina la un sistem de joc in doi, ideea includerii in cercul de putere si a altor tari puternic indistrualizate, fiind probabil una care nu le este pe plac.
In cartea sa, Politica pentru Occident, Ion Ratiu, facea referire la desele ocazii cand puterile occidentale au dat dovada de o anumita norma de ipocrizie, cu privire la ceea ce se intampla in jurul lor. Nefiind deloc o carte noua, ea are unele repere care merita a fi luate in seama. Fac referire la cuvintele lui Ratiu, deoarece raportandu-ne la alegerile de peste Prut, procentajul obtinut de catre comunisti, este unul, daca nu mare, cel putin extrem de ciudat. Si toate astea, se intampla sub privirile europene...Defapt asta e lucrul cel mai trist.
Fara indoiala, o buna parte din vina o poarta si oamenii simpli,partidele politice si mai ales autoritatile.
Pe de alta parte, daca U.E. vrea sa le arate drumul basarabenilor catre ea, atunci trebuie sa aiba in vedere niste lucruri certe si probabil un dialog eficient cu cele doua mari puteri, SUA si Rusia.
Fiind romani, ne place sau nu, drumul european pe care l-am ales sau pentru care am fost alesi, nu pare cel putin acum, sa fie unul comun, cu al celor de peste Prut. Cu toate acestea, ar fi probabil intelept, ca atat autoritatile cat si politicienii nostri, sa aiba in vedere un dialog sanatos cu cei ce sunt la conducerea R.M.
Cu privire la aceste lucruri, cred ca numirea lui C.Diaconescu la Ministerul de Externe, a fost potrivita. Ramane sa comentam in ce masura se vor schimba raporturile romano-moldovenesti dupa aceste alegeri. Probabil vor fi unele schimbari... Nu stiu cat de eficienta o sa fie opozitia de acolo, insa este de vazut cum vor face fata, cei din conducerea guvernului comunist al R.M., fata de efectele crizei financiare. Este de urmarit, pentru ca o buna parte din populatie, munceste in tarile europene occidentale si Rusia.
Cum unele dintre masurile protectioniste s-au impus, in anumite state europene, situatia nu pare fericita, pentru cei care depind de banii trimisi din straintate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu