În urmă cu aproximativ o lună de zile, speculaţiile privind amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen au devenit tot mai clare prin declaraţiile principalilor actori fondatori ai construcţiei Uniunii Europene, Franţa şi Germania.
De ce nu pot fi acceptate Romania şi Bulgaria în Schengen? Printre motivele care au susţinut poziţiile franco-germane s-au numărat problemele de corupţie care afectează în mod clar funcţionarea societăţii în parametrii normali, cât şi securitatea frontierelor cu statele non-U.E.
În timp ce oficialii de la Sofia şi-au recunoscut problemele cu care se confruntă şi au promis că vor încerca să îndeplinească criteriile cerute, oficialii de la Bucureşti au avut reacţii mult mai tranşante, considerând că dacă criteriile tehnice sunt îndeplinite, celelalte chestiuni reprezintă motive de discriminare faţă de un stat membru cu drepturi depline.
Şi ca să fie şi mai convingători, atât Ministerul de Externe al României, Teodor Baconschi, cât şi parlamentarii PD-L au ameninţat că în cazul în care nu vom fi acceptaţi în spaţiul Schengen, România îşi va da toată silinţa să pună piedici atât pentru integrarea Croaţiei la spaţiul comunitar cât şi pentru cererea Germaniei de a-şi mări numărul de europarlamentari.
Chiar dacă aceste reacţii au reuşit să stârnească anumite sentimente de aprobare din partea unora dintre concetăţenii noştri care, alimentaţi şi de chestiunea potrivit căreia tot ce ni se întamplă rău este din cauza conspiraţiilor externe, au trecut cu vederea destul de uşor că mai toate criticile de la Paris şi Berlin se referă la problemele care îi afectează în mod direct chiar pe români.
Ca să confirme acuzaţiile aduse României cu privire la actele de corupţie de la frontierele cu statele non-U.E., în scurt timp am avut parte de două mişcări spectaculoare la Vama Siret şi la Vama Moraviţa. Rezultatul l-am vazut cu toţii pe canalele de ştiri sau în agenţiile de presă, zecile de vameşi retinuţi fiind o dovadă clară a faptului că în România corupţia nu se află pe cale de dispariţie.
Şi pentru că nu sunt singurele zone cu probleme, deoarece mai ramâne situaţia de la graniţa cu R. Moldova sau ce se întamplă în portul Constanţa, liderul minorităţilor din Parlamentul României, altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian a propus combaterea actelor de corupţie din vămi prin aducerea de vameşi din statele membre ale U.E.
Faţă de acest aspect, săptămâna trecută la RRA (Radio România Actualiatăţi) preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că acest lucru este inaceptabil şi ar fi ruşinos să nu ne securizăm singuri graniţele.
Recunosc că îmi este tot mai greu să fiu de acord cu preşedintele Ţării, însă trebuie să spun că în privinţa aceasta are dreptate. Chiar ar fi ruşinos ca la vamă să avem graniceri străini, iar astfel alţii să ducă la capăt obligaţiile pe care le avem noi, în primul rând, faţă de ţara în care trăim.
Tot acelaşi preşedinte ca şi mai toţi dintre actualii şi foştii decidenţi politici din România nu pot spune că nu ştiau ce se întamplă în vămile din România. Bunăstarea vameşilor şi a poliţistilor de frontieră nu este de ieri sau de azi, ci a crescut în constienţă odată cu trecerea timpului, si cel mai probabil bine protejaţi de aceia care au considerat că n-au cum să fie traşi la răspundere.
Ar fi utopic, aşa că nu-mi fac iluzii cu privire la cruciada anticorupţie desfăşurată de autorităţi în zilele noastre. Ca mai toate lucrurile, în Romania justiţia se face la televizor şi rămâne acolo. Nu cred nici că România îşi poate permite să plătească acum vameşii mult mai bine, şi astfel să dispară tentaţia depedenţei de mită.
Înclin să cred, ca şi în momentele de pre-aderare la U.E., că tot ce se întâmplă este pentru ochii celor de la Bruxelles, care oricum ne privesc cu destulă reticienţă şi lipsă de încredere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu