luni, 15 februarie 2016

Schimbarea care începe cu fiecare dintre noi





În momente de cumpănă, apelul la schimbarea în bine ne ajută să sperăm că anumite tragedii nu vor mai avea loc. Tragedia din Bucureşti,  în urma căreia au decedat 64 de oameni, a fost un moment al întrebărilor pentru noi toţi, oamenii societăţii în care trăim.

Întrebări la care noi încă căutăm răspunsuri. Cu toate acestea, atunci când ne referim la răspunsuri, nu putem trece cu vederea că nicio schimbare în bine nu este posibilă fără ca fiecare dintre noi să fie parte a schimbărilor cerute.

Dincolo de momentele de emoţie colectivă stau conduitele noastre, cuvintele şi faptele de care dăm dovadă zilnic. De aceea, trebuie să căutăm acele repere care să ne facă să nu ne abatem de la drumul nostru.

Putem  să găsim reperele în familiile noastre, în profesorii noştri sau în eroii cărţilor pe care le citim. Lumea în care trăim nu duce lipsă de oameni buni. Poate că nu  sunt atât de vizibili, dar, cu siguranţă, ei există şi îşi fac munca bine.  

Da, avem nevoie de idealism, de un idealism fără iluzii, care să ne facă să realizăm că speranţa învinge fatalismul, poate cea mai grea boală a societăţilor resemnate. 

Democraţia nu poate funcţiona în afara oamenilor educaţi, în afara oamenilor care au nădejde că semenii lor le vor fi alături în clipele de încercare. 

Solidaritatea se dovedeşte a ne fi singura soluţie în clipele de încercare. Dacă viaţa fiecăruia dintre noi este destinată multor momente de cumpănă, atunci tot ceea ce putem să facem este să fim cât mai pregătiţi de propriile încercări şi să căutăm să nu fim indiferenţi la problemele celor de lângă noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu