duminică, 12 aprilie 2015

Hristos a înviat!




Trăim într-o lume, poate nici mai bună şi nici mai rea decât cea trecută, dar în care oamenii încă îşi găsesc speranţa în lumina aprinsă în noaptea de Înviere. Flacăra Învierii, care arde an de an, ţine aprinsă amintirea  tuturor celor pe care i-am pierdut, dar pe care sperăm să-i regăsim.

Anul acesta, poate mai mult ca în anii precedenţi, în momentul în care am ţinut aprinsă flacăra în noaptea de Învirere, o parte dintre gândurile mele s-au îndreptat către locurile vizitate în cadrul Şcolii de Vară “Fenomenul Piteşti”.

Închisorile comuniste, în care au suferit românii, sunt o dovadă certă a faptului că au existat mulţi oameni care nu şi-au lepădat credinţa în faţa torturilor.
  
Gândindu-mă la aceste lucruri, cred că înţeleg mai bine semnificaţia sărbătorilor de Paşte. Dincolo de aglomeraţia din centrele comerciale şi agitaţia din oraşe, Învierea înseamnă şi un moment de reflecţie pentru faptelor noastre din zilele pe care le trăim.

Nu departe de noi, în Ucraina are loc un conflict  între două lumi, iar temerile amplificării unei stări incerte macină societăţile ce au cunoscut suferinţa pricinuită de războaie.  

În clipele de incertitudine privind viitorul, credinţa, cuvintele şi acţiunile noastre sunt tot ceea ce avem mai bun pentru a menţine pacea, pe care o preţuim mai mult doar atunci când constatăm ororiile luptelor armate.

Lumea în care trăim este capabilă atât de mari miracole, dar şi de cele mai condamnabile acţiuni împotriva umanităţii. 

Dacă de fiecare dintre noi depinde în ce fel de lume vrem să trăim, cred că sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este un moment în care putem să ne gândim mai mult spre faptele bune ale celor care au dat dovada spiritului de umanitate.

Nu putem cunoaşte ce ne va rezerva ziua de mâine, dar cred că trebuie să avem încredere în credinţa noastră, pe care martirii neamului românesc au păstrat-o neatinsă în clipele în care suferinţa i-ar fi îndemnat să cedeze.


Deşi avem în jurul nostru destule probleme şi nemulţumiri, faptul că trăim într-o societate liberă şi democrată ne cere să acţionăm în direcţia corectă, pentru a fi parte la binele pe care îl merită ţara noastră şi lumea în care trăim.

Dumnezeu să ne ajute să găsim calea cea bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu