marți, 7 aprilie 2009

Politica la zi

In urma alegerilor din R.M., lucrurile nu par deloc clare, chiar daca OSCE a confirmat valabilitatea rezultatulelor. Afirm acest lucru, pentru ca a fost un cec in alb, acordat castigatorilor.
In planul intern al politicii romanesti, reactiile diplomatiei si a celor trei partide (PSD,PDL si PNL) au fost unele ce au tinut de echilibru, calmitate si mai ales, ceea ce este foarte important, indemnuri prin care sa nu se ajunga la varsare de sange. Daca momentul decembrie '89, a trebuit sa ne invete ceva, acel lucru ar fi ca sa nu motivam schimbarile de regimuri politice cu victme si eroi. Desigur, sunt anumite particularitati, de catre trebuie sa tinem cont, printre care si comunismul nationalist, promovat de liderii PCR (Partidul Comunist Roman), cu ajutorul caruia si-au legitimat si intarit regimul politic dictatorial. Pe de alta parte, sa nu uitam ca in alte tari, precum Cehoslovacia, Polonia, Ungaria si Bulgaria, s-a ajuns la compromisurile "mesei rotunde". Nu putem cunoaste daca prin intermediul negocierilor, s-ar fi putut evita cele 1040 de victime ale revolutiei romane, insa cred ca inainte de a recurge la violenta, trebuie sa fim pregatiti pentru negocieri. Cine nu poate sau nu vrea acest lucru, ma tem ca face orice altceva, dar politica nu.
Pe langa incarcatura emotionala normala, ceea ce caracterizeaza aceste evenimente sunt: scenariile, dezinformarea, manipularea si mai ales "mintile incinse". Ar fi o greseala sa desconsideram puterea manifestantilor, departe de a spune asta, nu putem sa nu aducem in discutie ca fara un dialog intre partidele din opozitie si comunisti, lucrurile nu pot merge decat in rau.
Cert este ca in urma acestor evenimente de la Chisinau, se pare ca vor exista unele schimbari. Ca o sa fie in sensul bun sau rau, asta vom comenta in perioada urmatoare....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu