vineri, 10 aprilie 2009

Candidat de primavara

Anuntul oficial al candidaturii lui Radu Duda, a fost destul de bine mediatizat, iar ca la orice eveniment de acest gen, au inceput analizele, unele mai exacte, altele mai generale, in fine, nimic nou, cu privire la acest capitol. Cine este? De unde vine? Si cum de candideaza el, pt. cea mai inalta functie din republica, daca este un monarhist? Asa e, sunt multe intrebari... Unii dintre ziaristi l-au catalogat drept omul lui Dinu Patriciu, iar altii au pus sub semnul intrebari, relatiile de apropriere intre R.Duda si PSD. Fara indoiala, sunt multe intrebari, cu privire la aceasta candidatura. Daca a fost o alegerea inteleapta sau nu, asta vom vedea. Trebuie sa recunosc ca imi manifest oarecum curiozitatea cu privire la ce procentaj de voturi, poate sa primeasca un membru al familiei regale, inscris intr-o competitie politica din republica.
Pe R.Duda, l-am urmarit de cateva ori, in ultima perioada, si de aceea n-as putea zice, ca lasa o impresie rea. Cunoscandu-se faptul ca a fost actor, nu i se poate contesta talentul oratoric. Este un personaj interesant si ce-i drept, o sa fie si mai interesant felul cum se va desfasura campania, ce surse de venit o sa aiba pt. perioada electorala si mai ales, daca va fi sustinut de Majestatea Sa Regele Mihai I, pt. ca la anuntul candidaturii, acesta din urma, nu si-a facut aparitia. Nu putem trece mai departe, fara sa nu punem sub semnul intrebarii, daca absenta celui mai important membru al casei regale, reprezinta un gest de dezaprobare?
Ceea ce pare sa fie o certudine, este ca in fiecare contracandidat al presedintelui Traian Basescu, o buna parte a ziaristilor, vor sa vada un "Obama" romanesc, iar asta e cam greu...
De ce spun acest lucru? Pana acum, viitorii candidati pt. functia de presedinte al statului, nu au aparut cu nimic nou, multe dintre cele prezentate de ei, sunt lucruri care exista, dar vorbindu-se des si fara vrun rezultat, ajung sa fie doar generalitati. Fara o documentare serioasa si solutii pe masura, probabil si B.Obama n-ar fi ramas decat un bun orator.
Pe de alta parte, dorinta de a posta in "omul indepedent, fara partide sau interese" este una daca nu utopica, cel putin falsa. Alegatorii din Romania, au desigur pacatele lor, cu privire la optiunile politice, insa daca un lucru am invatat dupa 1989, este ca democratia inseamna si o lupta intre partide, grupurile de interese,s.a.m.d. Ca aceasta competitie, nu este de multe ori in limitele normelor juridice, aici este treaba justitiei.
Nu de alta, dar sa nu incurcam religia cu politica, pt. ca aceasta reteta, nu merge chiar de fiecare data.
Legat de acest aspect, chiar imi aduc aminte, cum intr-un timp, la facultate, un domn profesor, ne vorbea despre politicienii care dupa schimbarea regimului politic din '89, preferau ca nu de putine ori, sa pupe icoanele din biserici si sa se afiseze cu preoti. Aceleasi lucruri de care, probabil nu putini se deziceau inainte...
Nu tin sa mentionez aceste lucruri, ca fiind doar condamnari sau acuze. Pot spune, in cel mai rau caz, doar ca la vremuri noi, oamenii politici, trebuie sa aiba perspective noi, din simplul fapt ca politica se bazeaza pe voturi.
Cat de credibile sunt aceste lucruri, ce tin de politica si religie, asta ramane sa reflectam, atunci cand in fata ochilor nostri, isi face aparitia cineva care se foloseste mai mult de partea divina, decat de capacitatile sale de a guverna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu