vineri, 13 iulie 2012

Percepţiile Comisiei Europene despre România



Deşi România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene din 1 ianuarie 2007 se pare că pentru decidenţii de la Bruxelles realitatea politică românească înca reprezintă o necunoscută.

Faptul că liderul Comisiei Europene a transmis o serie de cerinţe de care trebuie să ţină cont atât preşedintele interimar, Crin Antonescu,  cât şi Guvernul Victor Ponta este un exemplu elocvent cu privire la modul în care este percepută România.

Nu putem avea pretenţia să spunem că suntem un model de ţară democratică cu privire la modul în care funcţionează instituţiile politice, dar în acelaşi timp nici nu se pot accepta tacit toate declaraţiile defăimătoare la adresa României.

Fie că înţeleg sau nu autorităţile de la Bruxelles, a doua suspendare a lui Traian Băsescu a respectat Constituţia României şi a avut loc într-un moment în care era clar că între preşedintele suspendat şi Guvernul Ponta nu există loc pentru colaborări instituţionale.

Putem fi de acord că liderii U.E. îşi pot manifesta îngrijorarea, atunci când este cazul, cu privire la ceea ce se întâmplă în politica internă a unui stat membru, dar deciziile trebuie să le aparţină în exclusivitate cetăţenilor cu drept de vot. 

Dacă totuşi autorităţile de la Bruxelles vor considera că trebuie să se implice mai mult în competiţia politică internă din România este posibil  să asistăm la începutul unei mişcări  româneşti de euroscepticism.

Astfel, ceea ce poate s-a vrut o formă de susţinere a lui Miguel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, pentru Traian Băsescu poate mobiliza cetăţenii români cu drept de vot să participe masiv la referendumul din 29 iulie 2012.

Chiar dacă Traian Băsescu a spus că nu vrea să câştige la masa verde, miza referendumului este tocmai prezenţa la vot a cetăţenilor români care au acest drept. 


4 comentarii:

  1. Analizand obiectiv cele 11 recomandari facute, toate sunt masuri pentru consolidarea democratiei. Deci de ce atat de multa reticenta in ceea ce priveste respectarea lor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Toata lupta lui Traian Basescu a fost de fapt pe aceasta lege a referendumului... Am stat si analizat tot ce s-a intamplat in ultimele 2 saptamani. Traian Basescu nu inceteaza sa ma uimeasca cat de viclean si avid de putere este.. Pe nimeni nu a surprins faptul ca majoritatea si faimosul 5-4 din Curtea Consitutionala prea a inceput sa le dea dreptate celor din USL? O alta tactica marsavaa lui Traian Basescu sa para in ochii romanilor ceea ce nu este. Miza finala la care Traian Basescu a pus presiuni la CCR era acest ultim "aviz" al CCR pe tema legii referendumului si a intrunirii cvorumului de vot de 50 plus 1 din alegatorii de pe liste. Ce vede prostimea si ignorantii? Simplu... ce vrea Basescu sa vada: Traian Basescu e un asa zis martir, USL e dusmanul rau care vrea sa dea asa zisa lovitura de stat, si CCR uite ca si ei sunt "corecti" si le dau dreptate si nu mai este CCR partizana lui Basescu... DAR TOTUL PANA LA REFERENDUM SI SINGURA METODA PRIN CARE TRAIAN BASESCU SI-AR MAI PUTEA APARA SCAUNUL SI LIBERTATEA... VALIDAREA REFERENDUMULUI..

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata lupta lui Traian Basescu a fost de fapt pe aceasta lege a referendumului... Am stat si analizat tot ce s-a intamplat in ultimele 2 saptamani. Traian Basescu nu inceteaza sa ma uimeasca cat de viclean si avid de putere este.. Pe nimeni nu a surprins faptul ca majoritatea si faimosul 5-4 din Curtea Consitutionala prea a inceput sa le dea dreptate celor din USL? O alta tactica marsavaa lui Traian Basescu sa para in ochii romanilor ceea ce nu este. Miza finala la care Traian Basescu a pus presiuni la CCR era acest ultim "aviz" al CCR pe tema legii referendumului si a intrunirii cvorumului de vot de 50 plus 1 din alegatorii de pe liste. Ce vede prostimea si ignorantii? Simplu... ce vrea Basescu sa vada: Traian Basescu e un asa zis martir, USL e dusmanul rau care vrea sa dea asa zisa lovitura de stat, si CCR uite ca si ei sunt "corecti" si le dau dreptate si nu mai este CCR partizana lui Basescu... DAR TOTUL PANA LA REFERENDUM SI SINGURA METODA PRIN CARE TRAIAN BASESCU SI-AR MAI PUTEA APARA SCAUNUL SI LIBERTATEA... VALIDAREA REFERENDUMULUI..

    RăspundețiȘtergere
  4. PE 29 IULIE NU MERGEM LA VOT ! NU VREM SA-L DEMITEM PE BASESCU !

    BASE NU E MINUNAT ...DAR ALTUL MAI BUN ACUMA NU EXISTA !!! E CLAR !

    RăspundețiȘtergere