vineri, 6 iulie 2012

A doua suspendare a lui Traian Băsescu



În campania electorală din 2004 omul politic Traian Băsescu promitea să fie ceea ce a numit atunci un “preşedinte jucător”. Putem constata faptul că cel puţin în privinţa aceasta actualul locatar al Palatului Cotroceni s-a ţinut de cuvânt. 

Ce-i drept, ideea de preşedinte jucător a fost tocmai motivul pentru care Traian Băsescu nu a reuşit să ducă la îndeplinire poate cel mai important atribut al Preşedintelui României: acela de a fi un mediator al societăţii româneşti. 

Într-o ţară în care scandalurile de corupţie şi incompetenţa sunt poate cele mai grave atentate la siguranţa naţională un animal politic precum Traian Băsescu a speculat dorinţa românilor de a avea un lider solitar care lasă impresia că se luptă cu sistemul ticăloşit. 

Astfel, referendumul din 19 mai 2007 pentru suspendarea preşedintelui a confirmat popularitatea de atunci a lui Traian Băsescu, un fapt ce avea să aducă implicit beneficii pentru P.D.L. care a obţinut la alegerile generale din 2008 un scor aproape egal cu cel al P.S.D.

În prezent, la cinci ani de la momentul suspendării preşedintelui în funcţie, Traian Băsescu, noua majoritate parlamentară a U.S.L. încearcă să reuşească ceea ce nu a putut în 2007. 

Va avea sorţi de izbândă? Sau ne aflăm în faţa unui moment pe care Traian Băsescu îl aştepta pentru a-şi relansa cariera politică?  

Având în vedere că în prezent cota de popularitate a preşedintelui în funcţie este de 9% încredere întoarcerea la votanţi ar putea fi mai dificilă decât şi-ar imagina-o. 

Este de menţionat că ieri preşedintele Traian Băsescu a readus în discuţie o temă de campanie foarte controversată pe care a utilizat-o şi la alegerile prezidenţiale din 2009: Parlament Unicameral cu maxim 300 de reprezentanţi.

Dacă votul Parlamentului de astăzi va fi unul pozitiv este de aşteptat ca să avem pe lângă temperaturile ridicate şi o campanie politică cu discuţii încinse, deoarece pe scena politică românească dialogul între actualii guvernanţi  şi cei ai fostei guvernări este unul cât se poate de tensionat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu