luni, 16 iulie 2012

Cum înţelege Traian Băsescu să coabiteze cu U.S.L.?



Deşi ieri seară preşedintele suspendat a declarat la postul de televiziune Realitatea Tv că dacă va rămâne preşedinte în funcţie o să coabiteze cu prim-ministrul Victor Ponta evenimentele politice de după referendumul din 19 mai 2007 îl contrazic.

Pentru că nu a trecut mult timp ne putem aduce aminte de conflictul permanent dintre Traian Băsescu şi prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, dat fiind faptul că liderul liberal a refuzat să aibă un raport de subordonare faţă de  actualul preşedinte suspendat. 

 Este de amintit ceea ce s-a întâmplat în 2008 cu legea majorării salariilor profesorilor cu 50%, un moment în care Traian Băsescu l-a acuzat pe liderul guvernului liberal că nu vrea să investească în sistemul românesc de învăţământ.

După alegerile legislative din 2008 actualul preşedinte suspendat şi-a manifestat bucuria că partidele care obţinuseră cele mai multe mandate în Legislativ, P.S.D. şi P.D.L., au format guvernul condus de Emil Boc, un personaj politic care a îndeplinit criteriile pe care le cerea Traian Băsescu pentru cel care trebuia să ocupe funcţia de prim-ministru.

Pentru că Traian Băsescu nu mai putea face opoziţie guvernului a început să acuze "greaua moştenire" a fostului guvern Tăriceanu, un motiv suficient de puternic pentru  a nu pune în practică legea majorăriii salariilor profesorilor cu 50% pe care o susţinuse fără nicio reţinere în 2008.

A urmat ruptura dintre cele două partide care formau arcul guvernamental şi la scurt timp, în toamna lui 2009, guvernul Emil Boc a fost demis printr-o moţiune de cenzură. Chiar dacă potrivit Constituţiei preşedintele trebuie să desemneze un candidat pe care îl propun partidele politice parlamentare pentru a forma guvernul, Traian Băsescu a refuzat să-l numească pe Klaus Johannis, propunerea coaliţiei P.N.L, P.S.D. şi U.D.M.R., numindu-l  în schimb pe Lucian Croitoru.

În condiţiile în care se apropiau alegerile prezidenţiale, iar Lucian Croitoru nu a primit votul de încredere al Legislativului, scopul lui Traian Băsescu a fost ca guvernul Emil Boc să asigure interimatul cel puţin pe perioada celor două tururi ale alegerilor prezidenţiale.

Pentru că rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a asigurat cel de al doilea mandat de preşedinte al României, Traian Băsescu l-a menţinut pe Emil Boc în funcţia de prim-ministru, prin susţinerea unei coaliţii de guvernare compusă din P.D.L, U.D.M.R. şi U.N.P.R., până în februarie 2012, moment în care Emil Boc i-a predat mandatul lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Chiar dacă fostul director al S.I.E. era văzut ca viitorul lider al P.D.L. şi urmaşul lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2014 evenimentele de pe scena politică românească au infirmat planurile de viitor ale actualului preşedinte suspendat odată cu demiterea guvernului Ungureanu din luna mai.

Cu toate că Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că nu va numi un prim-ministru din partea U.S.L., el s-a văzut nevoit să-l desemneze pe Victor Ponta după ce mai mulţi parlamentari P.D.L. au trecut la P.N.L. şi P.S.D.  iar U.N.P.R. a ales să susţină guvernul Ponta.

Având în vedere cele enumerate anterior, afirmaţia lui Traian Băsescu că va coabita cu primul-ministru Victor Ponta nu poate fi credibilă, dat fiind faptul că preşedintele suspendat îşi doreşte un executiv care să-i urmeze indicaţiile. 

Sursă foto

Un comentariu: