sâmbătă, 7 iulie 2012

Comentarii în presa internaţională după suspendarea lui Traian Băsescu



Preşedintele României a fost suspendat” este titlul articolului scris de Liliana Ciobanu pentru C.N.N. în care se prezintă o imagine de ansamblu a celor mai recente evenimente de pe scena politică românească.  

Autoarea articolului spune că ieri prin votul celor 256 de parlamentari, cu 30 mai mult decât minimul necesar, preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat deoarece potrivit Uniunii Sociale Liberale a încălcat Constituţia pentru că şi-a depăşit autoritatea. 

Se apreciază că cel mai probabil pe 29 iulie cetăţenii români vor vota pentru a confirma sau a infirma suspendarea Parlamentului faţă de Traian Băsescu. 

De asemenea, se prezintă declaraţia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care va asigura perioada de intermat al preşedintelui României, că va renunţa la politică dacă Băsescu nu va fi suspendat.

Pe de altă parte, preşedintele suspendat, Traian Băsescu se află la a doua procedură de suspendare iniţiată de Parlament după cea din 2007. Acesta din urmă acuză guvernanţii că vor să preia controlul asupra justiţiei şi a instituţiilor publice.

Nu în ultimul rând se face referire la faptul că ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi-a declarat îngrijorarea faţă de evenimentele politice din România, iar liderul guvernului a fost chemat săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a informa instituţiile Uniunii Europene.

Postul de ştiri Euronews spune că Preşedintele Băsescu a fost suspendat după ce actuala coaliţie l-a acuzat că şi-a depăşit atribuţiile constituţionale prin extinderea autorităţii şi se va ţine un referendum pe 29 iulie în urmă căruia românii vor decide finalitatea procesului de suspendare iniţiat de Parlament. 

Un alt aspect la care fac referire jurnaliştii Euronews este faptul că de curând au fost schimbaţi liderii celor două Camere a Parlamentului şi Avocatul Poporului deoarece erau consideraţi aliaţi ai preşedintelui Traian Băsescu. În final se spune că unii observatori sunt îngrijoraţi de soarta democraţiei din România.

Portalul web Vocea Rusiei se limitează să spună că preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat cu 256 „pentru”, iar Parlamentul a propus printr-o hotărâre aprobată de plen ca referendumul pentru suspendarea preşedintelui să aibă loc în data de 29 iulie. 


2 comentarii:

  1. In primul rind nu sunt de acord ca un ambasador sa se amestece in politica noastra interna.Oare suntem "supusi" si noi nu stim?Vad ca nimeni nu ia atitudine fata de acest mesaj pe care l-a lansat ambasadorul.Un alt aspect ar fi ca "dezinformarea" din partea noastra(d.na Macovei)isi face treaba.Cei abilitati de ce nu iau atitudine?Imaginea tarii este terfelita si nimeni nu zice nimic.Pot intelege ca este o tactica "disperata" a celor care au furat pina acum dar,chiar si asa sunt institutii care ar trebui sa-si faca datoria.Adevarul e caam ajuns o tara de lumea a-5-a.Oare nu mai avem nicio valoare in tara asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate ambasadorul american de la Bucureşti a lăsat impresia că este susţinătorul unui curent politic, iar lucrul acesta nu ştiu cât de mult intră în atribuţiile postului său. Cu privire la doamna Macovei ar trebui să ne aducem aminte că la protestele din iarnă îi acuza pe europarlamentarii P.N.L. şi P.S.D. că prin declaraţiile lor de atunci se aduceau prejudicii imaginii României.

    RăspundețiȘtergere