duminică, 19 februarie 2012

Discursul politic în situaţii de criză



Într-una din primele sale declaraţii în calitatea de prim-ministru Mihai RazvanUngureanu a declarat că “este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi în România şi să-i vezi pe militari desfundând drumurile în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concentăţenii noştri, stau în casă la caldură."

Afirmaţia liderului guvernului a avut loc într-un moment în care intervenţia autorităţilor statului a fost considerată ineficientă de către o bună parte a românilor care au avut de suferit din cauza zăpezilor.

Vorbim de zeci de mii de oameni care au fost izolaţi în casele lor înghiţite de zăpezile unei ierni de neuitat ce a lăsat în urma aproximativ 80 de victime. Într-un asemenea moment este atitudinea lui Mihai Răzvan Ungureanu legitimă? Fără îndoială că nu.

Spusele lui fac parte însă dintr-o serie de declaraţii ale liderilor statului roman care au ales prin această modalitate să-şi scuze propriile greşeli de administrare, dar mai ales au dovedit o neînţelegere mare cu privire la obligaţiile pe care le are un om politic în momente dificile pentru ţara sa.

Ar fi fost de aşteptat ca noul prim-ministru să nu mai repete aceleaşi greşeli de comunicare pe care le-am văzut la preşedintele Traian Băsescu în 2011, cât şi la fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu la indundaţiile din 2005.

Nimeni nu poate contesta că nu există cazuri izolate ale unor oameni care îşi declină responsabilitatea individuală în aşteptarea ajutoarelor ce se strâng în asemenea momente de o încărcătura emoţională puternică pentru societatea românească.

Totuşi un lider de stat nu are dreptul să îşi jignească naţiunea pe care o reprezintă prin afirmaţii care au la bază cazuri izolate. Astfel de opinii pot să aibă oamenii fără demnităţi publice.

Dacă oamenii politici ţin la faptul că nu vor să fie catalogaţi cu toţii corupţi, atunci ar fi bine ca în momente dificile pentru cei care îi reprezintă să-şi cântărească cu mare atenţie cuvintele.

Un comentariu: