luni, 5 martie 2012

Moscova nu crede în democraţie



Cu privire la Federaţia Rusă în "Diplomaţia" lui Henry Kissinger se spune că Rusia este o ţară fără cauză aflată în cautarea unei cauze. Care ar putea fi cauza ruşilor? Tendinţele expansioniste specifice oricărui mare imperiu s-au manifestat atât în perioada Imperiului Ţarist cât şi după Revoluţia din 1917, fapt ce a dus la crearea U.R.S.S.

Obişnuiţi cu un nivel economic stabil şi cu gândul că aparţin unei mari puteri globale ruşii şi-au declinat drepturile şi libertăţile în favoarea comunismului, deoarece era unicul sistem politic pe care îl cunoşteau. Astfel, încercările lui Gorbaciov de reformare a U.R.S.S. din anii 1985-1991 care aveau drept scop o societate cu o "democraţie dirijată"  s-au dovedit a fi cele care au scos la iveală vechile conflicte entice dintre republicile sovietice.

Este de actualitate disputa dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă armeană în care pe 20 februarie 1988 cetăţenii săi au votat ca regiunea lor autonomă să fie alipită R.S.F.S. Armenia. De asemenea, un alt conflict etnic din perioada sovietică a fost în Georgia, acolo unde cele două republici autonome, Abhazia şi Oseţia de Sud, cereau alipirea la R.S.F.S Rusă.

 Faţă de aceste cereri de separare de Georgia în capitala Tibilisi au avut loc proteste timp de câteva zile în aprilie 1989. Chiar dacă era vorba de aproape şapte decenii de sovietizare sentimentele naţionaliste pareau a fi intacte. De acest lucru s-au convins liderii sovietici care au reprimat manifestaţia georgienilor din Tibilisi în ziua de 9 aprilie 1989. 

Se pare că numarul victimelor a fost de ordinul zecilor sau al sutelor de morţi din rândurile protestatarilor.Chiar şi astăzi, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, este acuzat de faptul că a fost cel a cauzat destrămarea imperiului sovietic prin reformele sale. 

Au urmat primele alegeri prezidenţiale considerate libere în 1991 câştigate fără drept de apel de Boris Elţin. Confirmarea acestuia la scrutinul electoral din 1996 a reprezentat un alt moment în care devenea clar că ruşii au optat pentru modelul unei societăţi conduse de către un lider a cărui putere să fie mai presus de cea a Parlamentului.

O confirmare a acestui lucru a fost greva parlamentarilor comunişti din octombrie 1993,  care au ocupat timp de aproape trei săptămâni Casa Albă (Parlamentul Rus). Răspunsul preşedintelui Borin Elţin a fost acela de a bombarda clădirea Parlamentului.

Pentru că era vorba de o trecere bruscă de la o societate comunistă la una de piaţă, o bună parte din ruşi au considerat  anii ’90 o perioadă cenuşie, în condiţiile în care regulile unui capitalism sălbatic erau dictate de către cei care aveau să fie numiţi oligarhi. În plan extern s-a încercat păstrarea sferei de influenţă în fostele republici sovietice prin crearea Comunităţii Statelor Indepedente, o alternativă la Uniunea Europeană.

Dacă problemele de sănătate erau de cele mai multe ori invocate pentru ca liderii comunişti să fie retraşi din prima linie, în acelaşi mod a avut loc şi retragerea preşedintelui Borin Elţin în ziua de 31 decembrie 1999. Cedarea puterii către Primul Ministru Vladimir Putin, numit în luna august a aceluiaşi an a reprezentat atunci un moment în care criza politică de la Moscova devenea tot mai vizibilă.

Despre Vladimir Putin nu se ştiau prea multe, nefiind unul dintre cele mai populare personaje politice din Rusia. Totuşi, printr-o retorică de cruciat împotriva corupţiei oligarhilor şi a promisiunilor privind redobândirea bunăstării economice şi a prestigiului de mare putere politică, Vladimir Putin a început să devină un personaj vizibil, poate chiar acel lider pe care îl aşteptau ruşii nostalgici după puterea pe care a avut-o U.R.S.S.-ul.

Cunoscând foarte bine faptul că dorinţele ruşilor nu sunt de a fi conduşi de un Parlament puternic, ci de un lider providenţial preşedintele Vladimir Putin a iniţiat în 2001 o reglementare foarte importantă cu privire la modul în care puteau fi înfinţate partidele politice. Astfel, una dintre condiţii era ca pentru a putea fi înscris la Tribunal un partid politic trebuie să aibă cel puţin zeci mii de membrii răspândiţi în cel puţin jumătate din numărul regiunilor Federaţiei Ruse.

De asemenea, pentru a-şi asigura liniştea Vladimir Putin şi apropiaţii săi au cumpărat rând pe rând toate posturile de televiziune şi ziarele care erau ostile puterii de la Moscova. Tot în perioada aceasta meseria de jurnalist în Federatia Rusa a devenit una destul de riscantă, chiar dacă primele cazuri privind uciderea de jurnalişti au fost semnalate în anii în care era preşedinte Boris Elţin.

Cel mai reprezentativ caz este cel al jurnalistei Anna Politkovskaya, una dintre cele vocile care acuzau atrocităţile comise de armata rusă în Cecenia, ucisă în data de 7 octombrie 2006, ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin.

Nu în ultimul rând, speculând necesitatea statelor europene cu privire la resursele naturale pe care le deţine Federaţia Rusă, Vladimir Putin a  sesizat rolul pe care îl poate juca Gazprom ca un veritabil actor geopolitic al interselor Federaţiei Ruse  în vecinatatea apropiată.

Iarna lui 2005/2006 a fost momentul în care ţările europene s-au văzut prinse la mijloc în disputa pe care Federaţia Rusă o avea cu noua putere politică de la Kiev ale cărei aspiraţii erau spre U.E. şi N.A.T.O.
Cu un astfel de preşedinte Rusia a redevenit un actor politic global într-o lume în care multipolaritatea a devenit o certitudine. Nu este nicio surpriză că la finalul celui de al doilea mandat de preşedinte Vladimir Putin se bucura de o cota de popularitate de 80% în randul ruşilor.

Deşi a existat o puternică dorinţă privind continuitatea în funcţia de preşedinte Constituţia Federaţiei Ruse limitează dreptul de a deţine doar două mandate consecutive de preşedinte, dar lasă loc de interpretari privind numarul total al mandatelor de preşedinte.
   
Speculând acest lucru Vladimir Putin a procedat asemenea lui Borin Elţin numindu-şi succesorul  în persoana lui Dimitri Medvedev, o mai veche cunoştinţă de-a sa. În cartea “La persoana întâi” aparută în 2000, Vladimir Putin îl menţiona pe Dimitri Medvedev ca fiind unul dintre apropiaţii săi, dat fiind faptul că lucrase cu el la Universitatea de Drept din Sankt-Peterburg şi la primaria aceluiaşi oraş.

Un astfel de personaj politic odată ajuns în funcţia de preşedinte nu putea şi nu a avut nicio clipă intenţia de a fi o alternativă la tipul de lidership impus de Borin Elţin şi continuat de Vladimir Putin.

Într-o ţară în care politica nu ţine de doctrine şi idei politice, ci de puterea liderilor,  revenirea lui Vladimir Putin în urma alegerilor prezidenţiale din 4 martie 2012 este una firească.

Cel mai probabil Federaţia Rusă  nu îşi va dori prea curând să îndeplinească criteriile privind funcţionarea instituţiilor democratice ce i-ar putea permite aderarea la spaţiul Uniunii Europene. Asemenea Turciei şi Rusia face apel la trecutul său de imperiu, ceea ce înseamnă că în anii următori disputa dintre societatăţiile democratice liberale şi cele autoritare va avea continuitate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu