joi, 22 martie 2012

Selecţia cadrelor politice



Potrivit Constituţiei României Parlamentul este organul suvern de reprezentare şi legiferare a poporului român. Ajuns la o cotă de încredere de până în 10% la începutul lui 2012  actualul legislativ ales în 2008 se vede nevoit să îşi mai piardă din credibilitate, şi asta nu datorită sistemul de vot pe listă sau unoniminal, ci pentru că indiferent de sistemul de vot selecţia cadrelor promovate de către partidele politice se dovedeşte a fi în unele cazuri destul de superficială.

Atunci când s-a făcut trecerea de la sistemul de vot pe listă la cel uninominal unul dintre principalele argumente a fost că astfel se va evita introducerea pe liste a unor persoane ale căror calităţi morale şi competenţe politice erau discutabile.

În zilele acestea în care cazul deputatului Mihail Boldea este prezent în toate mijloacele de comunicare mass-media se discută mai puţin de sistemul de vot în care a fost alesă respectiva persoană, ci asupra felului în care a fost promovat şi susţinut de către P.D.L. în alegerile legislative din 2008.

Care sunt criteriile de promovare ale unui om politic în funcţii de reprezentare şi conducere ale Statului? Opţiunile doctrinare probabil contează prea puţin, din moment ce introducerea votului uninominal a dat prilejiul mutărilor  unor parlamentari din Opoziţie la Putere şi invers.

Probabil mai credibile sunt criteriile ce ţin resursele financiare şi relaţiile cu liderii partidului. Fără îndoială că în politică banii de care dispune un om cu pretenţii de candidat contează foarte mult, iar dacă nu îi are există alternativa sponsorizarilor care creează o legătură de depedenţă între omul politic şi sponsorii săi.

Pe de altă parte, argumentul cu promovarea tinerilor în politica nu reprezintă un adevăr doar dacă acei tineri sunt oameni pregătiţi intelectual şi pot fi o alternativă credibilă la ceea ce au avut de oferit până acum partidele politice în campaniile electorale.

Pentru că suntem într-un an cu alegeri locale şi parlamentare poate ar fi indicat să existe o cât mai mare transparenţă privind criteriile după care au fost nominalizate persoanele care vor reprezenta partidele politice în scrutinele electorale.

Dacă nu se va ţine cont de calitatea oamenilor promovaţi în politică atunci singura explicaţie ar fi că şi infractorii trebuie să fie reprezentaţi în Parlament de oameni asemenea lor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu