marți, 7 februarie 2012

Demisia guvernului Emil Boc şi desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu



Într-un climat socio-politic destul de tensionat demisia de ieri a fostului Prim-Ministru, Emil Boc, şi desemnarea directorului S.I.E., Mihai Răzvan Ungureanu, reprezintă ceea ce se poate numi răspunsul preşedintelui în funcţie al Ţării la protestele din stradă. 

Chiar dacă intensitatea protestelor a scăzut în ultimele zile, neîncrederea în coaliţia de guvernare este un lucru uşor de observat în toate sondajele de opinie. S-ar părea că singurii care au încredere în actualii guvernanţi sunt reprezentaţii F.M.I., deoarece aprecierile lor sunt mai de fiecare dată pozitive.

Chiar şi aşa, în anul electoral 2012 atât coaliţia de guvernare cât şi uniunea partidelor din opoziţie vor încerca să obţina cât mai multe voturi de la un electorat care a demonstrat prin protestele de peste trei săptămâni că nu doreşte doar o alternaţă la guvernare a partidelor parlamentare, ci o alternativă politică credibilă şi comptentă.  

 Astfel, demisia guvernului Emil Boc, care timp de trei ani de zile a rezistat la 10 moţiuni de cenzură depuse de către partidele din opoziţie, este o mişcare prin care principalul partid de guvernare încearcă să recapete un procent cât mai bun la alegerile parlamentare de anul acesta.

Cu privire la desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru a forma un nou guvern ar trebui menţionat faptul că în 2009 se discuta despre o posibilă retragere a preşedintelui Traian Băsescu din competiţia pentru alegerile prezidenţiale, iar înlocuitorul acestuia ar fi fost actulul director al S.I.E.

În condiţiile în care preşedintele P.D.L., Emil Boc, este un om lipsit de credibilitate, iar despre o eventuală candidatură a lui Teodor Baconschi la alegerile prezidenţiale nici nu se mai poate discuta, desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pare să fie opţiunea preşedintelui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Fără îndoială că desemnarea unui şef al serviciilor secrete pentru a forma un guvern este un lucru care poate fi privit cu îngrijorare, în condiţiile în care acest lucru ne aduce aminte de trecutul politic al României de până în 1989.

Un alt aspect de care trebuie să se ţină seama este că desemnarea directorului S.I.E. pentru a forma un nou guvern aduce în discuţie subiectul politizării excesive a structurilor de apărare şi informatii de care dispune România. 

În condiţiile acestea rămâne de văzut care va fi componenţa guvernului Ungureanu, şi dacă el va trece de votul de încredere pe care trebuie să-l obţină în Parlament. Dar poate cel mai important lucru este felul în care se va raporta posibilul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu la preşedintele României, Traian Băsescu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu