miercuri, 25 ianuarie 2012

Care poate fi rezultatul protestelor din stradă?


În orice societate democratică votul şi protestul sunt considerate două dintre cele mai importante lucruri care fac ca raportul dintre guvernanţi şi guvernaţi să fie unul cât mai suportabil pentru ambele părţi.

Pentru o ţară aşa cum este România, atât votul cât şi protestul se află la cote de avarii, dacă ţinem cont de faptul că rata de participare la vot este într-o continuă scăndere începând cu primele alegeri libere din 1990, iar numărul protestatarilor este unul pe care guvernanţii nu-l consideră atât de important încât să ţină cont de cererile celor din stradă.

Pe deoparte avem aroganţa celor ce guvernează, iar pe de altă parte ne confruntam cu apatia şi dezinteresul oamenilor pentru care protestul nu mai reprezintă o alternativă pe care să o ia in calcul atunci când se simt nedreptăţiţi.

Ar fi fost greu de crezut că în urmă cu aproape două săptămâni o simplă scânteie putea să reaprindă spiritul de protest al unor oameni care nu se mai simt reprezenaţi de cei care îi guvernează.

Se spune că pe străzile din România au ieşit zeci de mii de oameni, şi nu sute de mii sau milioane. Este drept că dacă comparam protestele din România cu cele din Franţa, Italia sau Grecia putem spune că numărul protestatarilor nu a fost unul foarte mare, dar temerile guvenanţilor s-au datorat faptului că de data aceasta nu se mai confruntau cu mişări de protest ale sindicatelor pe care le puteau ţine sub control.

Fiindcă este vorba de o formă de protest cu caracter spontan guvernanţii s-au văzut nevoiţi să facă câţiva paşi în spate: retragerea Legii Sănătăţii şi rechemarea medicului Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii. A urmat amânarea noii taxe auto pentru poluare, o metoda care ameninţa să blocheze piaţa auto din România.

A spune acum că protestele se vor amplifica sau că ele se înceta este un lucru pe care nimeni nu-l poate spune cu siguranţă, deoarece totul ţine de motivaţia celor care protestează. Totuşi, dacă sindicatele şi asociaţiile de studenţi vor să-şi recapete reputaţia de “voce a societăţii” atunci ar fi bine ca ele să fie alături de oamenii din stradă.

În lipsa unui raport echitabil al dialogului social dintre guvernanţi şi guvernaţi protestul rămâne una dintre puţinele căi prin care cererile celor nedreptăţiţi vor putea fi luate în calcul de guvernanţii care din aroganţă sau dezinteres i-au considerat doar nişte numere în statistici.

Cu privire la dezbaterile politice din Parlament se pare că între Putere şi Opoziţie nu se poate purta un dialog prin care să se ajungă la negocieri. În condiţiile în care tot mai mulţi parlamentari P.S.D. şi P.N.L. frecventează U.N.P.R. liderii partidelor din opoziţie trebuie să aleagă dacă îşi vor duce mandatul de parlamentari până la final sau vor demisiona în grup pentru a se reîntoarece la legitimizarea electoratului din colegiile în care au fost aleşi.

Dacă în Parlament nu se poate spune care este rezultatul protestelor din stradă, în raportul dintre guvernanţi şi guvernaţi se poate observa că atât guvernul condus de Emil Boc, cât şi probabil viitoare guverne ale României vor fi mai atente la cererile oamenilor din stradă, deoarece într-o democraţie participativă votul îl va obţine doar acela care îl va merita!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu