vineri, 20 ianuarie 2012

Pe cine apară jandarmii?


Potrivit legii 550/2004 Jandarmeria Română reprezintă o instituţie militară specializată pentru apărarea ”democraţiei constituţionale pe întregul teritoriu naţional atât în timp de pace, cât şi în situaţii de criză”. Aceaşi lege mentionază la Art. 2 că jandarmii îşi desfasoară activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului. 

 Dacă până acum nu au existat destule discuţii cu privire la modul în care îşi desfaşoară activitatea jandarmii români, chiar din primele zile de protest împotriva  preşedintelui T. Băsescu şi a guvernului Emil Boc televiziunile de ştiri au prezentat imagini cu abuzurile comise de către angajaţii Jandarmeriei.

Suntem în a opta zi de proteste, iar până în prezent niciunul dintre jandarmii care au comis abuzuri n-au fost sancţionaţi. Singura explicaţie ar fi că pentru angajaţii Jandarmeriei nu se aplică poate cele mai importante cuvinte din Constituţia României care prevede la Art. 16 (2) faptul că “nimeni nu este mai presus de lege”.

În tot acest timp victimele abuzurilor comise de jandarmi vor avea marea problemă de a nu-i putea identifica pe cei care i-au agresat, deoarece jandarmii români nu poartă insigne cu un numar de indentificare care să facă posibilă recunoasterea celor vinovaţi.

Ne aflam într-o situaţie în care jandarmii atunci cand folosesc forţa nu fac nicio distincţie între vinovaţi şi nevinovaţi, iar cei care sunt agresaţi de jandarmi pot să considere că toţi jandarmii sunt la fel de vinovaţi.

Dacă până de curând jandarmii erau priviţi drept baieţii buni în luptă cu huliganii de pe stadioane, protestele din România au scos la iveală excesul de zel pe care îl fac jandarmii atunci când intervin, dar şi faptul că oamenii care populează peluzele stadioanelor nu sunt toţi nişte nenorociţi care vin pe stadioane doar să se bată cu jandarmii.

Personal am avut câteva întâmplări neplacute cu jandarmii, cât să pot spune că abuzurile pe care le vad  împotriva manifestanţiilor sunt veridice, iar de ele sunt vinovaţi doar acei jandarmi care le făptuiesc.

De asemenea, pot spune că în urmă cu doi ani şi jumătate, atunci cand a murit fratele meu, unul dintre jandarmii veniţi la locul accidentului s-a comportat destul de uman cu un om aflat în situaţia mea.

De aceea sunt împotriva tuturor generalizărilor care tind să inducă ideea că toţi oamenii sunt la fel. Totuşi, pentru a se evita acest lucru trebuie ca fiecare om să fie răspunzător pentru faptele sale.

Legile statului trebuie să se aplice fără nicio deosebire, atât cetăţenilor acuzaţi de acte de violenţa cât şi jandarmilor care comit abuzuri folosind uniforma pe care o poartă drept un pretext pentru a-şi putea ascunde  indetitatea.

Fără aceste lucruri vom putea vorbi doar de faptul că pe străzi şi pe stadioane se duce o luptă continuă între două categorii de huligani, dintre care unii au marele avantaj de a purta uniformă Jandarmeriei Române.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu