sâmbătă, 24 august 2013

Cel mai important cuvânt



Întrebat fiind, la lansarea cărţii “Între acte”, care a fost cuvântul pe care l-a folosit cel mai mult în viaţa sa, Radu Beligan a răspuns că mereu a fost vorba de mulţumesc. Deşi trăim într-o societate în care ne consumăm rapid străile emoţionale şi cuvintele, a-i spune unui prieten, coleg sau doamnei de la magazin că îi mulţumeşti reprezintă acel moment în care avem posibilitatea să ne arătăm recunoştinţa celor care printr-un comportament decent încearcă să facă viaţa mai suportabilă semenilor.

Deşi ni se spune că trăim într-o societate care duce lipsă de oameni buni, integri şi fideli, zi de zi, clipă de clipă, avem posibilitatea de a cunoaşte destui oameni ce pot contrazice o parte din percepţiile fataliste ale celor mai negativişti dintre noi.

Ştiu că sunt destui cei cărora avem posiblitatea să le mulţumim, iar dacă nu îi vedem că apar prea des în media sau dacă nu îi avem lângă noi, poate ar trebui să ne întrebăm de ce alegem să urmărim ceea ce nu ne place la televizior şi de ce alegem să avem lângă noi oameni în care nu credem?

Poate că alegem să facem toate aceste lucruri pentru că aşa ne este mai simplu, iar dacă comoditatea opţiunilor nu este răspunsul pe care îl căutăm, atunci există posibilitatea de a ne înţelege acţiunile şi de a analiza consecinţele lor.

Cu toate că mulţumirile nu pot plăti ratele la o bancă sau facturile lunare, ele pot acoperi acel gol din interiorul sufletului fiecărui om care a înţeles că acel principiu spus de Machiavelli, conform căruia “scopul scuză mijloacele”, are validitate doar dacă este vorba de o cauză bună.


P.S.: Săptămâna trecută mi s-a spus că cei care scriu, nu o fac pentru ei, ci pentru ceilalţi. Nu ştiu dacă aşteptările celor ce citesc acest blog sunt pe măsura celor scrise, dar ţin să vă mulţumesc pentru atenţie şi încurajările de a continua. 

Un comentariu:

  1. „Mulțumesc” mi se pare cel mai frumos cuvânt, mai ales când vine de la oamenii de la care nici nu te aștepți.

    Sunt oameni care scriu pentru ei. O profesoară spunea că oamenii care scriu sunt foarte curați sufletește, spre deosebire de cei care lucrează cu cifrele, de exemplu.
    ”Un om de comunicare este ca o pastilă efervescentă băgată în apă” , mai spunea ea.

    Radu Beligan a cam dispărut din lumina reflectoarelor, nu că ar fi stat prea mult. I-au luat locul „în puii mei” și alte banalități despre care se spun că fac audiență.
    În legătură cu ultimul paragraf, Radu Beligan ne dă o ”pedeapsă”: "Nu vorbi niciodată despre tine. Scrie!"

    RăspundețiȘtergere