sâmbătă, 9 iunie 2012

Pentru votanţi




Dacă la precedentele scrutine electorale pentru alegerile locale existau două tururi de data aceasta vom asista la un singur tur electoral, un fapt despre care se consideră că avantajează reprezentanţii aleşi în funcţie şi scade prezenţa la vot a celor care consideră "jocurile ca fiind deja făcute".

Astfel, după o lună de campanie nu putem spune că am asistat la o competiţie a ideilor şi a viziunilor, ci mai degrabă scenariul s-a desfăşurat conform tradiţiei campaniilor electorale din România.

Şi de data aceasta cu muzică populară şi mici, plase, brichete sau alte materiale candidaţii au încercat să-şi atragă electoratul dornic de a primi cât mai multe „cadouri electorale” de la toţi competitorii politici.

Într-un asemenea context pentru alegerile de mâine partidele politice vor încerca să-şi mobilizeze electoratul deja cunoscut, un lucru care ar putea duce automat la o prezenţa la vot destul de redusă şi cu rezultate previzibile pentru competiţiile electorale.

Probabil de aceea ideea unui sistem de vot obligatoriu nu va deveni realitate pentru că nu există suficientă voinţă politică din partea reprezentanţilor noştri din legislativul românesc.

Deoarece nu sunt sancţiuni pentru absenţa de la vot trebuie să avem în vedere că dacă nu ne vom prezenta la vot riscăm să legitimăm practicile politice deja existente, iar după aceea nemulţumirile noastre cu privire la problemele din comunitate nu vor mai putea avea un temei moral.

Nu cunosc problemele din fiecare comunitate a celor care citesc aceste rânduri, dar cred că şi în comunitatea dumneavoastră primarul îşi aduce aminte de cetăţeni doar în preajma alegerilor, iar când apar realizări acestea sunt adjudecate de către el ca fiind lucruri pentru care cetăţenii trebuie să-i fie  recunoscători.

Probabil şi în comunitatea dumneavoastră atunci când primarul este acuzat de acte de corupţie el se victimizează, iar alte persoane îl consideră o victimă a sistemului, un lucru care într-o societate în care legile sunt mai presus de puterea oamenilor este inacceptabil.

Tot am auzit în ultima vreme “dar ce crezi că alţii sunt mai buni"? Nu ştiu dacă sunt mai buni sau mai răi, însă  cred că fatalismul şi principiul conform căruia se alege răul deja cunoscut nu au fost cele mai utile alegeri pe care noi le-am facut până acum pentru societatea în care trăim.

Aşa cum spunea Raymond Aron în “Spectatorul Angajat” politică nu este o alegere între “bine” şi “rau”, ci o opţiune prin care uneori este de preferat să alegi un om politic în defavoarea altuia.


De aceea, închei cu speranţa că mâine prezenţa la vot va fi una masivă de care vor ţine cont atât reprezentanţii locali aleşi cât şi partidele politice pentru alegerile generale de la sfârşitul anului.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu