luni, 4 iunie 2012

Fragmente din viaţa lui Corneliu Coposu



<< La Cluj se desfăşoară  procesul “Skoda”. Romulus Boilă a fost acuzat că a luat un comision de 2,7 milioane de lei în urma contractului de armament cu această firmă, în timpul primei guvernări ţărăniste. Corneliu Coposu a fost acuzat pentru posesia unor documente; după declaraţiile sale ulterioare, acestea dovedeau că regele Carol al II-lea a solicitat în mod expres ca în proces să fie implicat şi Maniu, drept răzbunare pentru campania dusă de aceasta împotriva „camarilei”. 

Corneliu Coposu a fost condamnat la trei luni şi o zi de închisoare (pînă la trei luni pedepsele erau cu suspendare!) pentru „lezmajestate”. Şi-a ispăşit pedeapsa în condiţii speciale: aşternut personal, îşi cumpăra mîncare de la restaurant, era servit de un chelner în frac, uşa celulei nu era încuiată etc. Aici a cunoscut-o pe Ana Pauker (închisă ca ilegalistă a PCR), care avea şi ea de toate; totuşi i-a adus portocale şi prăjituri şi au stat mult de vorbă.

Păstrez despre ea amintirea unei persoane foarte  inteligente, foarte instruite, cu o cultură livrească impresionantă, care suporta dialogul cu multă uşurinţă şi avea la îndemână argumente pe care ştia să le valideze cu multă pricepere. (C. Coposu)

În 1945 aveau să se revadă în cadrul unei recepţii de la Palat. Ana Pauker i-a spus: Atunci eraţi condamnat pentru lezmajestate, acum vă văd în anturajul suveranului. Să înţeleg că v-aţi schimbat convingerile? Corneliu Coposu a răspuns: Nu, mi-am schimbat regele…>>

Sursă:  Tudor Călin Zarojanu, Viaţa lui Corneliu Coposu, Editura Maşina de scris,p. 12-13, Bucureşti, 1996

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu