duminică, 27 octombrie 2013

Oameni mari şi gesturi miciÎn cartea „Scrisori din Rusia”, contele de Custine spunea că uneori oamenii mari sunt incapabili să facă cele mai mici gesturi de umanitate. Pornind la acest lucru, care poate părea destul de banal, ne putem întreba ce anume ne opreşte să facem gesturi simple, ce nu necesită vreun sacrificiu uman deosebit?

Poate că uneori este vorba de orgoliu, poate că alteori ţine de indiferenţă sau poate că de cele mai multe ori este vorba de o stare de comoditate în comportamentul nostru. Ca să fiu mai clar, mă gândesc la un salut spus unor vecini sau colegi.

Apropo de lucrul acesta, la mine la ţară, oamenii continuă să îşi înveţe copiii să spună „Bună ziua!” celor pe care îi întâlnesc, fie că este vorba de cunoscuţi sau de persoane care doar vin în vizită la părinţii sau bunicii lor.

Veţi spune că există diferenţe între comunităţile de la sate şi cele din marile oraşe în care trăim, dar cred că respectul nu ţine cont de numărul de oameni care locuiesc într-un loc. Şi, desigur, îmi veţi spune că există o tendinţă de a generaliza, iar aici v-aş putea răspunde că, deşi risc să generalizez şi cumva să idealizez un spaţiu, mă refer la o chestiune care ţine de probabilitate. 

Cred că în mediul rural există o probabilitate mai mare ca gesturile simple să rămână o parte importantă a educaţiei primite acasă, iar în mediul urban tindem să avem un comportament în care punem accent mai mult pe o competiţie continuă, în care suntem animaţi de ideea de câştiguri, care, sperăm noi, ne vor aduce beneficiile materiale şi prestigiul la care aspirăm.

Poate că starea materială asigură o parte a stabilităţii noastre, dar cred că rămân destule lucruri pe care niciun venit nu le poate asigura. Nu cred că cineva îşi poate cumpăra un suflet bun sau o conştiinţă care să-l oprească să facă rău, cum nu cred că cineva poate cumpăra respectul sincer al semenilor săi.

Ştiu că trăim zile în care grijile cotidine ne afectează personal şi profesional destul de mult. Ştiu că o parte importantă dintre oameni îşi privesc viitorul neclar, iar alţii se îndoiesc de capacităţile şi şansele lor. Ştiu că sunt multe probleme în viaţa fiecăruia, unele vizibile, altele doar interioare, pe care considerăm mai bine să le păstrăm doar pentru noi.

Dar, până la urmă, ştiu că avem voinţa necesară să trecem peste încercările cotidiene şi putem să facem gesturi simple, care ne readuc aminte că suntem oameni mari, capabili de gesturi mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu