duminică, 22 aprilie 2012

Tema de campanie "adevăraţii liberali"



Înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009 staff-ul de campanie al P.D.L. a promovat o serie de manifeste şi afişe împotriva alianţei dintre P.S.D. şi P.N.L. 

Pentru că există un electorat liberal destul de reţinut cu privire la radăcinile doctrinare ale P.S.D. cei din cadrul P.D.L. au lansat ideea precum că “adevăraţii liberali nu votează niciodată cu stânga.”

Prin intermediul acestei mişcări s-a dorit ca o parte a electoratului P.N.L. să sancţionze susţinerea pentru candidatul P.S.D. la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009.

Dat fiind faptul că Traian Băsescu a ieşit câştigător în competiţia cu Mircea Geoană se poate spune că strategia electorală pentru turul al doilea a fost una câştigătoare pentru P.D.L.

Nu ştiu în ce masură aceia care l-au votat pe Traian Băsescu în 2009 l-au considerat un om de dreapta, însa poate ar fi bine să ne amintim că atât P.S.D. cât şi P.D.L. provin din ceea ce s-a numit Frontul Salvării Naţionale. Şi mai mult de atât, fostul P.D. a fost cel care a blocat pentru o perioadă îndelungată aderarea P.S.D. la Internaţionala Socialistă.

Desigur, am putea continua spunând că aceia care au fost numiţi “adevăraţii liberali” au votat cu stânga atunci cand au avut de ales un rau pe care l-au considerat mai mic. În 2004 candidatul Alianţei Dreptate şi Adevăr (P.N.L. şi P.D.) la alegerile prezidenţiale a fost Traian Băsescu, liderul unui partid social-democrat.

Asemenea altor teme de campanie şi tema “adevăraţilor liberali” ar putea fi de actualitate date fiind încercările P.D.L. de a fragmenta alianţa dintre P.S.D. şi P.N.L.  Nu poate fi considerată întâmplătoare declaraţia Prim-Ministrului Mihai Răzvan Ungureanu care într-o emisiune la B1Tv s-a declarat membru P.N.L. şi îi cerea preşedintelui partidului să fie chemat la sedinţe.

Răspunsul liderilor P.N.L. a fost că Mihai Răzvan Ungureanu nu se află în nicio bază de date, iar astfel calitatea sa de membru P.N.L. din care spune ca s-a autosuspendat în 2007 nu este validă.

Pe lângă faptul ca o asemenea declaraţie încearcă să inducă în confuzie electoratul care nu acordă o atenţie deosebită evenimentelor politice se poate remarca încercarea de distanţare a lui Mihai Răzvan Ungureanu faţă de modelul politic Traian Băsescu care nu mai este unul aducător de voturi.

Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont este declaraţia unui fost vicepreşedinte al P.D.L., Mihaela Popa, care dupa ce s-a înscris la P.N.L. a declarat că “a venit în partidul din care face parte şi Mihai Răzvan Ungureanu.” 

Toate aceste declaraţii nu fac altceva decât să alimenteze ideea potrivit căreia singura şansă care ar permite P.D.L. să rămână la guvernare o poate reprezenta numai revenirea Alianţei Dreptate şi Adevăr.




Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul. Dar pedelistii nu fac declaratiile astea fara voie de la PNL. Suna ca un santaj, o presiune pe PSD. Vorbesc cu multi pesedistii si mereu imi spun: ai grja ca se vrea refacerea Aliantei DA. Ei, nu stiu daca se vrea asta, nu cred ca e cineva asa de nebun, dar asta confirma ceea ce ai scris si tu.

    RăspundețiȘtergere