luni, 2 aprilie 2012

Primăvara trădărilor



Una dintre definiţiile  ştiinţelor politice spune că politica reprezintă un lung şir de trădări. Privind scena politică românească putem spune că în cele din urmă fiecare a trădat ceva sau pe cineva.  În faţa acestor lucruri cetăţenii români au devenit tot mai absenţi din spaţiul public, iar astfel cu sau fără voia lor se încurajează migraţia politică prin lipsa sancţiunilor ce se pot da la vot.

S-a ajuns ca în cadrul actualului legislativ să avem o serie de parlamentari care folosindu-se de pretextul votului uninominal au frecventat câteva partide parlamentare fără nicio jenă faţă de cei  care se presupune că îi reprezintă.

Aleşii locali, neputând să se bucure de libertatea de migraţie de care dispun parlamentarii, s-au văzut nevoiţi uneori să facă tot posibilul pentru a fi excluşi din partidele pe listele cărora fuseseră votaţi, iar alteori au preferat să rămână în cadrul aceluiaşi partid, dar să fie prezenţi la întâlnirile partidelor din coaliţia de guvernare. 

Fără îndoială că migraţia politică nu este ceva nou în politica românească postdecembristă, noutatea fiind că de data aceasta migraţia politică a permis ca un număr de parlamentari, foşti membri ai P.S.D. şi P.N.L., să înfinţeze un partid parlamentar care se bucură de aceleaşi drepturi de care dispun şi partidele care au luat parte la competiţia pentru alegerile generale din 2008.

Cum în viaţă roata se învârte, odată cu apropierea alegerilor locale migraţia politică a început să îşi schimbe cursul, de data aceasta o parte dintre parlamentarii şi aleşii locali ai partidelor din coaliţia de guvernare se îndreaptă cu speranţe către partidele din opoziţie.

Acum este rândul politicienilor din coaliţia de guvernare să acuze migraţia politică, un lucru care în ultimii trei ani le-a asigurat majoritatea parlamentară necesară susţinerii guvernării.

Răspunsul Opoziţiei cu privire la migraţia politică începe să fie mult mai tolerant, fiind acceptate fostele cadre ale P.D.L. şi U.N.P.R. care şi-au negociat mutările având speranţe că vor fi parte la viitoarea guvernare U.S.L.

În faţa unor asemenea mişcări o parte a electoratului român, în special cei nehotărâţi, şi-ar putea îndrepta voturile către aşa numitele partide anti-sistem. Poate că votul uninominal nu  avantajează prea mult partide precum P.R.M. şi P.P.D.D., însă nu ar fi surprinzător dacă numărul voturilor către cele doua partide le-ar permite să treacă peste cele 5% necesare pentru a deveni partide parlamentare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu