vineri, 10 septembrie 2010

Unii intră, alţii ies

Miercuri seară, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost eliberat din arestul preventiv după o perioadă de aproximativ şase luni de zile. Probabil ca să continue rulajul arestărilor unor nume celebre şi controversate din societate românească, la scurt timp s-a ajuns către un alt nume cu greutate mai mare, şi anume patronul trustului de presă Realitatea Tv, Sorin Ovidiu Vîntu.


Ca să citez un comentariu postat pe site-ul televiziunii Publika Tv ce emite în R. Moldova şi este patronată tot de Vîntu, spunea cam aşa :“fraţii noştri de peste Prut nu dorm, ci lucrează”. Nu ştiu cum se vede România din exterior, însă stiu că şi în graniţele sale actuale au fost şi rămân destui oameni care în naivitatea lor văd în arestarile preventive ale unor personaje controversate din categoria peştilor mari, drept un moment maxim al faptului că justiţia îşi face datoria.


Pentru cei care îşi aduc aminte, în aceeaşi situaţie s-au aflat şi următorii: Dinu Patriciu, Cornel Penescu & lotul arbitrilor, Gigi Becali, Puiu Popoviciu, Cătălin Voicu, Costel Căşuneanu, Marius Locic, Florin Costiniu, Antonie Solomon şi Dan Diaconescu.

Dacă tot facem apel la memorie, există trei momente importante de până acum în cariera preşedintelui Traian Băsescu:
  1. alegerile prezidenţiale din 2004
  2. referndumul ( 19 mai 2007)
  3. şi ultima competiţie electorală din 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009.

În tot acest timp, domnia sa ne-a spus şi a avut grija să repete că este duşmanul “sistemul ticăloşit”. Astfel s-a facut apel la mitul liderului singuratic, al omului împotriva sistemului sau în mod popular a preluat modelul lui Alexandru Lăpuşeanu cu celebra frază :"Capul lui Moţoc vrem!".


Paradoxal sau nu, majoritatea celor reţinuţi au fost cândva prieteni/ parteneri ai preşedintelui în funcţie. Nu ştiu dacă este vorba despre o rafuială personală sau de afaceri, dar dintre cei reţinuţi, se pare că justiţia în urma unor hotărâri judecătoreşti nu reuşeşte să-i condamneze la închisoare.
Aşa că ne întrebăm şi noi retoric, cum este cu justiţia şi arestările? Poate dacă am căuta o explicaţie cât de cât logică ne-am putea descrie societatea în care trăim asemenea unei jungle, în care scapă cine poate! Concluzia acestei descrieri ar fi urmatoarea: cinste supravieţuitorilor şi păcat de victime.

În general ne raportăm la viitor cu speranţa unor zile mai bune, fiindcă ne-am lămurit ca în prezent se întâmplă destule lucruri anormale. Îmi place să cred că sunt un om moderat atunci când vorbesc despre ce va urma. Cu toate acestea, înclin să cred că sunt puţine şanse de a trăi în ceea ce spuneam într-un post anterior, o societate în care să domnească legile şi nu puterea oamenilor care se află la conducere.
Nu ştiu ce se va întampla în cazul de faţă sau cât de vinovaţi/nevinovaţi sunt cei arestaţi. Îngrijorarea ţine de faptul că în loc să avem parte de îmbunătăţirea calităţii vieţii noastre primim de la cei aflaţi la putere un circ ieftin, prin intermediul căruia să uităm modul slab în care este condusă Ţara.

Nu de alta, dar responsabilitatea pentru lipsa locurilor de muncă şi a problemelor din sănatate, justiţie, educaţie, ş.a.m.d. aparţine celor aflaţi la conducere. Oricât de mult le-ar plăcea guvernanţilor să ne spună cum că ei nu sunt lăsaţi să-şi facă datoria, Ţara este condusă de T.Băsescu şi partidul său, nu de moguli. Ultimii pot fi suspectaţi de diverse influenţe, dar decidenţii sunt cei care au puterea politică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu