vineri, 24 septembrie 2010

Nostalgia trecutului

În general, odată cu trecerea anilor, simţim cum apare sentimentul de nostalgie al amintirilor din copilărie. Chiar dacă atunci cand eram mici aşteptam cu nerăbdare trecerea timpului pentru a fi şi noi oameni mari, iar in loc de maşinuţele cumpărate de părinţi, visam la ziua în care vom conduce o maşină adevarată, acum parcă am vrea să ne întoarcem la anii în care viaţa avea farmecul ei aparte.

Fiindcă nu putem da timpul înapoi, ne consolăm cu gândul că fiecare clipa este unică şi irepetabilă, iar despre amintiri se pot discuta multe, în funcţie de memoria noastră selectivă.
Am facut această introducere pentru a discuta tot despre amintiri, mai exact de trecutul nostru de până în ’89, în condiţiile în care comparăm regimul comunist cu democraţia postdecembristă.

Probabil, fiecare dintre noi a discutat măcar odată cu cineva de peste 40-50 de ani care ne-a spus că “tot mai bine era pe timpul comuniştilor”. La auzul unor asemenea vorbe eram uimiţi şi căutam să ne răspundem la o întrebare ce o consideram simplă. Cum să-ţi fie dor de o societate închisă din moment ce libertatea este de nepreţuit?

Şi pentru că ceea ce ne interesează sunt răspunsurile, unele ne-au fost prezentate în sondajul realizat de CSOP la comanda Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în perioada 27 august-2 septembrie a.c. .

Aşadar, şase români din zece regretă perioada comunistă, printre motive fiind invocate situaţia locurilor de muncă, nivelul de trai şi deţinerea unei locuinţe. De menţionat este faptul că în urmă cu patru ani, 53% considerau comunismul o idee bună. Se poate remarca lesne panta ascendentă pe care se află percepţia pozitivă a comunismului.

Faţă de chestiunile negative existente într-un regim politic totalitar de tipul comunismului, şapte români din zece au considerat lipsa libertăţii, precum şi nemulţumirile legate de problema alimentelor, dar şi cele ce ţin de informaţiile provenite din mass-media, libertatea presei nefiind un lucru specific societăţilor închise.

Ce spun tinerii despre perioada comunistă? În 2008, potrivit unui studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, peste 30% dintre studenţi au răspuns că în România era mai bine înainte de 1989. De asemnea, o treime dintre studenţi ar prefera instaurarea unui regim autoritar dacă acesta le-ar îmbunătăţi calitatea vieţii şi doar 24% s-ar opune unei dictaturi.
Pentru că la prima vedere s-ar putea vorbi despre o caracteristică a românilor, de a ne regreta trecutul comunist, nici vecinii noştri nu stau mai bine cu privire la modul în care se raportează la comunism.

Astfel, în studii realizate în 2009, 72% dintre unguri considerau că trăiesc vremuri mai grele decât în perioada comunistă. La scurtă distanţă de ei s-au aflat bulgarii şi ucraienienii care spuneau acelaşi lucru, într-un procentaj de 62%.

Având în vedere cifrele, s-ar putea spune că trăim un paradox. Deşi avem libertate, regretăm vremuri în care nu se punea prea mare preţ pe ea. Chiar dacă ne putem decide singuri soarta, deplângem zilele în care statul prin instituţiile sale ne spunea ce este "bine" şi "rău".

Nu ştiu dacă aceste studii chiar sunt de interes pentru decidenţi sau clasa politică. Ce ştiu însă, este că niciun om nu se plânge când îi merge bine. Nemulţumirile actuale şi nostalgia faţă de trecutul comunist reprezintă o consecinţă a faptului că regimul politic democratic nu este cu adevărat pus în practică şi înteles de către toţi cetăţenii statului.
Concluzia este că deficienţele guvernărilor democratice pot alimenta nostalgiile unor regimuri politice autoritare, predispoziţia la totalitarism fiind mereu mult mai aproape decât ne-am aştepta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu