vineri, 20 august 2010

Ce ne comunică guvernanţii?

Despre politica zilelor noastre se poate spune că ea se bazează foarte mult pe interdepedenţa dintre cele două categorii, guvernanţii, cei aflaţi la putere şi guvernaţii, electoratul. Zi de zi, fie că ne place sau nu, Guvernul ne comunică chestiuni care ne afectează viaţa în mod direct.
Aşadar, acesta fiind procesul de comunicare existent, mi-am permis să iau ca exemplu două declaraţii celebre prin meditizarea de care au avut parte.

Prima îi aparţine Ministerului Sănătăţii, Cseke Attila, care a anunţat într-o conferinţă de presă că în urma tragicului eveniment de la Maternitatea Giuleşti se vor acorda ajutoare financiare de câte 5000 de lei pentru fiecare familie care şi-a pierdut copilul şi 3500 de lei pentru familiile ai căror bebeluşi au fost răniţi în urma incendiului.

Până la un punct s-ar putea înţelege intenţia de ajutorare. Totuşi, modalitatea aleasă de Ministerul Sanatăţii a fost în cele din urmă un gest nefericit. Nu poti să-i dai de inţeles unui părinte că acela este "preţul corect" pentru copilul sau. Dacă tot vor să aibă intenţii bune cei de la Minister, sigur ar putea găsi alte modalităţi mai umane, prin care să-şi dea tot concursul ca astfel de lucruri să nu se mai repete, iar pentru cazul de faţă, ar fi bine să nu încerce o muşalamizare alături de organele de ancheta şi justiţie

Ştim că traim în ţara în care pe multe dosare se aşterne praful iar vinovaţii "îşi pierd din vină" odată cu trecerea timpului.

A doua declaraţie îi aparţine Ministerului Economiei, A. Videanu. După spusele sale, în România un bugetar cu o soţie şomeră şi un copil la facultate poate să traiască destul de bine, cu un salariu de 1500 de ron, dacă are şi alte câştiguri pe lângă ceea ce munceşte la stat.

Deşi în condiţiile actuale perpectivele sunt mai degrabă sumbre, ce spune A.Videanu este o aroganţă ce poate fi suspectată de sinceritate. Vorbim de un om politic care n-a trecut printr-un scrutin electoral şi nu se ştie dacă va avea aceasta intenţie datorită faptului că dispune de resurse financiare destul de importante care îi pot asigura funcţii politice fără să apeleze la voturile celor care se află sub administraţia sa.

Concluzia este că deşi astfel de mesaje nu sunt plăcute, procesul de comunicare este pe masură actului de guvernare prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu