marți, 13 iulie 2010

Octavian Paler despre religie

"Întrebat dacă el crede în Dumnezeu, Matisse a dat un răspuns plin de tâlc: Da, atunci când lucrez. Răspunsul meu, mai modest (fiindcă nu sunt Matisse!), ar fi altul: Nu ştiu dacă există sau nu Dumnezeu, dar mă îngrozeşte ideea că nu există. Nu pot concepe că lumea din jurul nostru, inclusiv cerul însteltat de deasupra noastră, pune probleme doar de mecanică, fizică sau de chimie. Am, fără să pot explica de ce, un tulbure sentiment al sacrului şi atunci când se risipeşte întunericul nopţii, în zori, şi când pieterele par întunecate de lumină la amiază. Până şi banalii oţelari de dincolo de zidul curţii mele au un mister care mă emoţionează.

Pe scurt, mă aflu într-o situaţie ciudată. Nu cred că lumea în care trăim mai e supravegheată de zei, care ne pot pedepsi sau mântui, dar niciun ateu sau liber-cugetator nu ma va convinge că nu există divin. Oricât de rea şi de vulgara ar fi lumea din jur."

Fragment preluat din cartea Calomnii mitologice. Fărâme din conferinţe nerostite, autor Octavian Paler, Editura Adevărul Holding, Bucureşti, 2010, pag. 296

Un comentariu:

  1. Domnu Octavian Paler,am o viziuna asemanatoare cu dvs.Nu pot sa neg dar nici sa afirm ca exista dumnezeu, dar stiu un lucru.Cand avem necazuri, boli etc.,tot ne rugam la el sa ne ajuta.

    RăspundețiȘtergere