sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Ziua unor noi alegeri

Pentru ca maine are loc primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania, cred ca ziua de 22 noiembrie 2009, va fi tinuta minte drept inca o zi, in care noi toti vom alege. Unii dintre noi, cei care se vor prezenta la vot, vor avea posibilitatea de a alege dintre candidatii inscrisi in aceasta cursa. Altii, poate saturati de politica sau dezinteresati, vor decide sa nu se prezinte la vot.

Nu tin sa polarizez aceste doua categorii, insa daca ar fi ceva ce as putea spune, este ca spre deosebire de partizanatul pentru un candidat, indiferenta doare cel mai tare. Spun acest lucru, din perspectiva unuia, care a decis sa nu se mai prezinte la doua tururi de scrutin, alegerile pentru Parlamentul European, in 2007, si alegerile locale din 2008. In acea perioada, m-am gandit ca daca votul meu nu-si poate aduce contributia catre o directie mai buna, atunci protestul prin absenta, ar putea fi util. Si, cred ca au fost destui in situatia mea. Probabil, sunt si acum la fel de multi... .

Intr-o astfel de postura, nu stiu cat m-ar prinde bine acum, haina mobilizatorului, a celui care le spune oamenilor sa mearga la vot. Ce cred ca as putea spune eu, dupa ce-am incercat si absenta de la vot, este ca trebuie sa ne cunoastem drepturile si obligatile pe care le avem unii fata de ceilalti! Cred ca nu trebuie sa mai privim mereu Romania cu fatalism, multumindu-ne sa spunem doar ca "asa se intampla lucrurile in tara noastra!". Asta nu! Poate mai bine am spune ca asa ne-am invatat noi cu lucrurile care se intampla in tara noastra!

Sper si cred ca Romania si romanii vor apuca si timpuri normale, in care problemele de acum sa fie doar triste amintiri. Cred, de asemenea, ca daca ne aflam pe un drum gresit, nu trebuie sa fim conservatori cu cel care ne conduce pe acest drum, scuzandu-ne cu constatarea:"altu' mai bun nu avem si oricum cei care vin fac tot la fel". Nu ne putem eschiva de la o noua alegere, chiar cu riscul de a avea parte de un nou esec.

Consider ca multe dintre tipurile de alegeri pe care le-am facut pana acum au fost gresite. Ziua de maine, poate fi una in care ne putem asuma greselile si mai ales, le putem corecta! Daca sunt putini aceia care nu simt protestul prin absenta de la vot, atunci ar putea fi multi aceia care vor simti prezenta la vot, a celor care au acest drept de a alege si vor sa si-l exercite.
Sa speram ca optiunea noastra va fi una mai buna decat s-a dovedit cea din 2004, si mai ales, ne va putea oferi o alta conduita din partea presedintelui Romaniei.

Sa speram ca nu vor mai existe multe dintre aceste indoieli, iar in timp, prin invatare, rabdare si munca, vom avea parte de o cultura politica, atat de necesara zilelor in care traim. In final, pot spune ca de noi depinde in mare parte, daca vrem sa cernem sita. Acesta este alegerea noastra!
Una dintre multele noastre alegeri, pe care daca le vom evita, atunci riscam sa ne confruntam cu ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu