joi, 18 august 2011

Revoltele periferiilor europene

Sunt evenimen-tele recente din Anglia doar nişte acte de vandalism izolate? Sau vorbim de un şir de manifestaţii ale tinerilor sătui de perspecti-vele unui viitor incert?


Sunt două întrebări la care dacă vrem să căutam un răspuns atunci trebuie să facem un scurt istoric al mişcărilor de revoltă care au avut loc în ultimii ani în Europa.



În 7 octmbrie 2005 doi adolescenţi francezi mor prin electrocutare într-un transformator în încercarea de a se ascunde de poliţişti. Pentru tinerii din ghetourile oraşelor Franţei acesta a fost semnalul de revoltă împotriva ordinii de drept a statului.


Timp de peste o lună, chiar dacă guvernul francez a impus starea de urgenţă, au fost incindiate peste 1000 de maşini şi au avut loc 330 de arestari din rândurile manifestanţilor.

Decembrie 2008 a însemnat o perioadă neagră pentru Grecia, deoarece protestele tinerilor împotriva guvernului conservator condus de Costas Caramalis s-au soldat cu decesul unui tânăr, Andreas Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, ucis de gloanţele unui poliţist care a deschis focul asupra manifestanţilor.

În Spania “Mişcarea Indignaţilor” îşi câştigă tot mai mulţi simpatizanţi din rândul tinerilor nemulţumiţi de rotaţia la guvernare a celor partide, socialist şi popular, pe care îi consideră vinovaţi pentru rata şomajului şi actele de corupţie.


Chiar în aceste zile “indignaţii” duc lupte de strada cu forţele de ordine spaniole deoarece consideră vizita Papei în Spania ca fiind mult prea costisitoare, în condiţiile în care guvernanţii vorbesc de reduceri bugetare privind asistenţa socială.

Decesul lui Mark Duggan, un tânăr de 29 de ani, omorât de către poliţiştii londonezi a fost scânteia care a scos în stradă sute de tineri nemulţumiţi de modul în care au reacţionat poliţiştii, dar şi de problemele financiare care îi lipsesc de ceea ce au văzut în vitrinele magazinelor din care au furat.

Ultimii din cadrul acestei prezentari sunt extremiştii de stânga germani care în ultimele trei nopţi au incendiat peste 35 de maşini în Berlin. Se pare că vinovaţi de atacuri sunt membrii mişcărilor anarhiste care au răspuns astfel evenimentelor din Anglia.

În timp ce liderii politici aflaţi la guvernare declară că revoltele tinerilor sunt acte huliganice, pe de altă parte apar multe semne de întrebare cu privire la relaţia dintre stat şi cel mai tânăr cetăţean al său.

În situaţia actuală, peste 20% dintre tinerii din Uniunea Europeana cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani sunt în somaj. Dacă în Marea Britanie 20% dintre tineri sunt în căutarea unui loc de muncă, în Grecia şomajul este de 38,5%, iar în Spania de 45,7%.

Pentru că trăim într-o societate globală de consum, nevoile oamenilor de a avea o casă, o maşină şi drumuri cât mai dese la Mall sunt lucruri tot mai indepartate pentru cei care îşi văd viitorul incert.

Fără să ţină seama de realitatea din suburbii, liderii politici europeni se vor distanţa tot mai mult de problemele oamenilor care rătăcesc disperaţi în căutarea unui loc de muncă care să le asigure posibilitatea de a se integra în societate.

De aceea, nu cred că este suficient doar ca statul să reprime actele de revoltă, pentru că este de ajuns un simplu eveniment, iar lucrurile vor lua amploarea unei manifestaţii care cu greu poate fi oprită.

Statele europene pot să prevină aceste lucruri prin educaţie, justiţie si un sistem medical perfomant, iar atunci cu siguranţă se va putea vorbii doar de acte izolate de vandalism.


P.S. : Poza a fost preluată de pe portalul http://www.romanianuk.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu