duminică, 18 aprilie 2010

Filme despre tragedii

N-am mai scris de mult timp aici, cu toate că, nu mă pot plânge de lipsa unor subiecte. Totuşi, nu am de gând să-mi motivez absenţa şi nici ca să caut scuze, cu privire la lipsa de activitate ce ţine de blog. Ceea ce pot face eu, este să-mi aleg un subiect despre care aş vrea să scriu. Iar fiindcă subiectul zielelor noastre ţine de tragedia polonezilor, am de gând să vorbesc despre filmul acesta.

Desi, am amanat ca să-l văd, în duminica de Paşte, am ales să vizionez filmul “Katyn”. Era o recomandare de la un vechi prieten, care imi vorbise în mare despre drama polonezilor din perioada anilor “40. Pentru că nu am pretenţia şi nici pregatirea pentru a realiza o recenzie în stilul unui critic de film, vreau să discut altfel, poate mult mai simplu.

Cred că cei care aleg să vadă acest film, atât din ţara noastră, şi sigur nu numai noi, ne putem regăsi, păstrând proporţiile, în ceea ce a fost să fi prins între dorinţa de expansiune a două mari puteri, Germania nazistă şi U.R.S.S.–ul lui Stalin. Sigur, când ajungi între două mari nenorociri, este un lucru greu. Să încerci ca sa le faci faţă , este şi mai dragmatic.

Pentru că suntem într-o perioadă liniştita, din multe puncte de vedere, putem să analizăm, reflectăm "la rece", despre greutatea deciziile a acelor care s-au vazut lăsaţi în mana sovieticilor. De aceea, pot spune ca ceea ce m-a impresionat în film, a fost prezentarea celor două perspective: dorinţa de afirmare a adevarului cu orice preţ şi cea de supravieţuire, prin acceptarea forţată a minciunilor.

În rest, nu va pot recomandă decât să vedeţi filmul, daca nu cumva l-aţi văzut deja. Putem să luam aminte de lucruri importante care au facut parte din trecutul bunicilor noştri, şi cine ştie, ar putea face parte din viitorul nostru şi al celor ce vor urma.

Revenind în zilele noastre, accidental aviatic de saptamana trecută din Rusia, a fost unul ciudat. Nu spun asta datorită speculaţiilor şi a conspiraţiilor. Este greu de înţeles cum o întreaga delegaţie poloneză care merge să îşi comemoreze eroii, ajunge la randul ei, să producă o altă tragedie.

P.S.1: Dacă tot mi-am început subiectul discutând despre filmul “Katyn”, poate mai devreme sau mai târziu, se va realiza un alt film despre tragedia polonează din Rusia, anului 2010.
P.S.2: Este de salutat gestul preşedintelui Traian Băsescu, de a merge în Polonia pentru a asista la ceremonia de comemorare a fostului preşedinte polonez şi a soţiei sale.